Jämförde Turkiets president med Gollum

Skämtet kan i värsta fall leda till en fängelsedom

1 av 2 | Foto: AP
Erdogan? En man som jämförde den turkiske presidenten med karaktären Gollum från ”Sagan om ringen” kan komma att straffas om en domstol kommer fram till att det rör sig om en förolämpning.
NYHETER

I Turkiet är det straffbart att förolämpa presidenten.

Efter att en man nyligen delat bilder där han jämför Recep Tayyip Erdogan med den groteska ”Sagan om ringen”-karaktären Gollum har han ställts inför rätta.

Experter har nu fått i uppgift att granska fallet.

En turkisk man satte i oktober ihop ett bildcollage med Turkiets president Tayyip Erdogan och den obehagliga karaktären Gollum i JRR Tolkiens ”Sagan om Ringen”.

Men skämtet föll inte det turkiska rättsväsendet i smaken.

En domstol har nu bett experter undersöka om det var en förolämpning mot presidenten, rapporterar tidningen Today's Zaman enligt BBC.

Ska titta på Gollums karaktär

I Turkiet är det ett brott straffbart med fängelse att förolämpa presidenten. Experterna som ska utreda ärendet uppges nu har fått i uppgift att avgöra huruvida Gollum är en dålig karaktär eller inte.

Gruppen består av två akademiker, två beteendevetare eller psykologer och en expert på film och tv. Det är inte känt hur själva bedömningen ska gå till.

Mannen bakom bilderna hävdar enligt Today's Zaman att Gollum inte var en dålig karaktär och att han inte förolämpat någon.

i februari väntas fallet tas upp i rätten.

Kritik för bristande yttrandefrihet

Turkiet har fått allt mer kritik för Erdogans hårdföra styre och landets förhållningssätt till mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.

Så sent som i torsdags förra veckan greps två ansedda journalister, anklagade för spionage. I fredags mördades en känd kurdisk människoaktivist.