P-vakter oroliga för hot efter ny dom

NYHETER

Enskilda parkeringsvakter får ta emot mycket hat och hot.

Och nu tvingas parkeringsbolagen att lämna ut namnen på sina p-vakter.

– Det innebär att det finns en hotbild även utanför arbetet, säger Lena Karlsson, vd på Svepark.

Parkeringsvakter får ofta ta emot hot och anklagelser på jobbet.

Förra året fick en kvinna i Helsingborg en p-lapp nertryckt i halsen efter att ha utfärdat en bot och tidigare har en p-vakt i Stockholm fått höra att hennes liv ”ska bli ett helvete”.

Efter en ny dom i Högsta förvaltningsdomstolen tvingas nu parkeringsbolagen att namnge parkeringsvakten – om någon ber om namnet.

– Det är klart att det är allvarligt. Det här innebär en ökad risk för parkeringsvakter i och utanför deras arbetsmiljö, säger Lena Karlsson, vd på branschföreningen Svepark.

P-vakter oroliga

Anledningen till domen är ett fall i Umeå med en man som ville veta vad parkeringsvakten som lappat hans bil heter. Parkeringsbolaget nekade, men domstolen anser att de måste lämna ut namnet eftersom vakten ägnar sig om myndighetsutövning.

Enligt Lena Karlsson innebär det här en inskränkning i p-vakternas liv och nu oroar de sig över vad de ska råka ut för härnäst.

– Det kan vara någon person som i största allmänhet har något emot parkeringsvakter som yrkesgrupp och kan ägna sig åt att begära ut namn och ta sig till massa saker utan att man ens behöver få en lapp på rutan, säger hon.

Kräver bättre lagar

Nu vill Svepark ha en bättre lagstiftning – som inte utsätter parkeringsvakter för fara.

De har skrivit till Justitiedepartementet om att lagarna behöver ses över och att de kräver skydd för parkeringsvakterna.