Hundra Boko Haram-krigare dödade – och 900 gisslan fritagna

NYHETER

Kameruns armé har dödat 100 jihadister ur terroristgruppen Boko Haram och befriat 900 gisslantagna, säger landets försvarsminister enligt AFP.

Kamerunsk militär har dödat 100 medlemmar i den nigerianska jihadistgruppen Boko Haram och fritagit 900 gisslantagna i en genomförd räd.

Det uppger Kameruns försvarsminister Joseph Beti Assomo, enligt AFP. I ett radiosänt tal till nationen säger han att det hela var ”en speciellt upprensningoperation mellan 26-28 november”.

Beslagtog IS-flaggor

Den tre dagar långa militära insatsen var direkt riktad mot Boko Haram-krigare i norra delar av landet, vid gränsen till Nigeria där gruppen slagit till flera gånger den senaste tiden.

Armén ska ha beslagtagit svartvita IS-flaggor och ”neutraliserat mer än 100 jihadister”, säger försvarministern enligt AFP.

Uppgifterna kommer bara dagar efter att fyra personer dödats i två självmordsattacker i staden Dabanga i norra Kamerun.

I en video som spreds på nätet i början av mars i år svor Boko Harams ledare Abubakar Shekau trohet till Islamiska staten, IS, och lovade att lyda terrorsekten.

Jihadistisk terrorsekt

Boko Haram tog till vapen mot den nigerianska regeringen 2009. Sedan dess har terrogruppen blivit ökänd för brutala våldsdåd i landet och flera uppmärksammade kidnappningar. Senast i torsdags förra veckan dödade jihadister 18 personer, däribland en religiös ledare i en attack mot en by i sydöstra Niger vid gränsen till Nigeria.

2014 mötte Boko Haram omvärldens fördömande när de kidnappade 276 skolflickor från en skola i Chibok, i delstaten Borno i Nigeria. Ledaren uppgav då att de hade för avsikt att sälja dem.

Även Nigerias regering har under året intensifierat sin offensiv mot gruppen. I slutet av april i år räddades 200 flickor och 93 kvinnor.

ARTIKELN HANDLAR OM