16 flyktingbarn hittade i ödehus – yngste bara 9 år

NYHETER

I måndags slog polisen till mot en ödehus i Mölndal utanför Göteborg – och påträffade flera ensamkommande flyktingpojkar, rapporterade GP på onsdagen.

Polisen uppger att det rör sig om 16 ensamkommande. barn. Den yngste ska bara vara nio år.

De misstänktes för olaga intrång och stöld, men är nu släppta.

– Vi gick in i huset vid åttatiden på morgonen och påträffade 18 pojkar som låg och sov, sa Peter Adlersson, presstalesman vid polisen region väst, till Göteborgs-Posten på onsdagen.

Kommunens socialtjänst ska omedelbart ha kopplats in och pojkarna förhörts med hjälp av tolk.

Jan Nilsson, gruppchef vid polisens utredningsenhet i Mölndal, säger i dag torsdag till GP att det handlar om 16 ensamkommande barn i olika åldrar. De äldsta ska ha uppgett att de är 18 år. Den yngste är enligt egen utsago nio år.

Pojkarna ska först ha varit misstänkta för olaga intrång. Tre togs till polisen, då man även hittade stöldgods i huset.

– De fick följa med, men är nu släppta, säger Jan Nilsson, som berättar för tidningen att barnen omhändertagits av sociala myndigheter.

Det är oklart hur länge pojkarna uppehållit sig i huset.

Flera omhändertagna

Birgitta Korpe, verksamhetschef för Mölndals avdelning för ensamkommande barn och ungdomar, har berättat för GP att de har haft kontakt med 15 personer, varav en var vuxen.

– Nio av barnen är nu omhändertagna, det var det första vi gjorde. Sedan visade det sig efter hand att flera av barnen tillhörde andra kommuner. De har eller ska överlämnas till de kommunerna, sa Korpe till GP under gårdagen.

Socialsekreterare som kom till ödehuset ska ha beskrivit det som "ett ruckel", både kallt och smutsigt.

Tre av barnen uppges ha avvikit i samband med att socialsekreterare skulle transportera dem från huset. De är nu efterlysta.

Samtliga är fortfarande misstänkta för olaga intrång. En polisutredning har startats mot två som är misstänkta för stöld, skriver DN.