355 masskjutningar i USA – på 336 dagar

NYHETER

Massakern i San Bernardino var masskjutning nummer 355 i ordningen i USA – bara i år.

I genomsnitt inträffar en masskjutning om dagen i USA, enligt sajten Shootingtracker.com.

– Det finns mycket vi kan göra för att USA ska bli säkrare, säger president Barack Obama, som länge krävt strängare vapenlagar.

Ett gift par stormade på onsdagen en kommunal lokal i San Bernardino och sköt vilt mot människor. Syed Rizwan Farook, 28, och Tashfeen Malik, 27, sköt i flera minuter och dödade minst 14 människor. 17 personer skadades.

Det här är den tredje masskjutningen sedan skjutningen utanför en abortklinik i Colorado Springs förra fredagen. Där gick en ensam gärningsman till attack och dödade tre personer och skadade nio.

Dödligaste på flera år

Massakern San Bernardino är den 355:e masskjutningen då 336 dagar av året gått, enligt sajten Shootingtracker.com, skriver The Washington Post. Skottdramat i San Bernardino är det dödligaste på flera år i USA, där det inträffar en masskjutning dagligen. Som masskjutning räknas attacker då fyra eller fler människor dödas eller skadas vid samma tillfälle.

Omkring 11 000 personer skjuts årligen till döds i USA, enligt myndigheten Centers for Disease Control and Prevention i USA. Cirka 80 000 personer skjuts och skadas i landet årligen.

"Jag vägrar att acceptera detta som normalt. Vi måste handla för att stoppa det vapenrelaterade våldet nu", skrev Hillary Clinton på Twitter kort efter att nyheten om skjutningen offentliggjorts.

Kräver strängare lagar

USA:s president Barack Obama sa i en kommentar att USA måste införa hårdare vapenlagar. Han intervjuades kort efter händelsen i San Bernardino av CBS News.

– En person som i dag förbjuds att flyga i USA kan fortfarande gå in i en butik och köpa ett vapen, sa presidenten.

Obama har länge krävt strängare vapenlagar i USA utan att få tillräckligt med stöd i kongressen.

Två förslag som Obama har lagt fram är samkörning av delstaters brottsregister och skärpta straff mot vapenlangning till människor som är belagda med vapeninnehavsförbud.

FAKTA

6 dödligaste masskjutningarna i USA

6 dödligaste masskjutningarna som ägt rum under en dag i USA sedan 1949.

32 döda – 16 april 2007

En 23-årig student dödar 32 personer på skolan Virginia Tech i Blacksburg, Virginia. Skytten skadar också ett oklart antal personer och begår slutligen självmord.

27 döda – 14 december 2012

En 20-åring skjuter ihjäl 20 barn i åldrarna 6-7 år, och sju ur personalen, på grundskolan Sandy Hook i Newton Connecticut. Skytten tog sedan sitt eget liv.

23 döda – 16 oktober 1991

En 35-årig man kör sin pickup-bil genom en vägg på en cafeteria i Killeen, Texas. Därefter tar han upp sitt vapen och skjuter 23 personer för att sedan begå självmord.

21 döda – 18 juli 1984

San Yisdro, Kalifornien. En 41-årig man med flera tunga vapen dödar 21 personer, vuxna och barn, vid det lokala McDonalds. En polis skjuter mannen en timme efter massakern.

18 döda – 1 augusti 1966

En tidigare marinsoldat dödar 16 och skadar minst 30 personer i staden Austin, Texas. Polisen lyckas skjuta mannen, som sitter i ett torn. Mannen har tidigare på dagen dödat sin mamma och fru.

14 döda – 2 december 2015

Ett gift par går in på ett kommunalt center och skjuter 14 personer och skadar 17. De är tungt beväpnade med totalt fyra vapen. Efter en biljakt och eldväxling mellan polis skjuts de båda till döds.

Källa: CNN

LÄS OCKSÅ: Detta har hänt – 14 ihjälskjutna i Kalifornien