Polisen: ”Utesluter inte terrorism”

1 av 56
NYHETER

Polisen i Kalifornien säger att masskjutningen i San Bernardino utfördes av de två personerna Syed Farook och Tashfeen Malik. De var tungt beväpnade och använde även sprängmedel.

Polisen har inte uteslutit att dådet handlar om terrorism.

Motivet är fortfarande ett mysterium.

Myndigheterna undersöker fortfarande vad som drev två personer att genomföra masskjutningen i San Bernardino där 14 personer dödades och 17 skadades.

Dådet ska ha gått till så att Syed Farook, 28, närvarade vid ett julfirande i en lokal på Inland Regional Center. Han ska ha närvarat vid samma tillställning året innan, enligt CNN.

Syed Farook var tyst och verkade hålla sig för sig själv, enligt Los Angeles Times. Efter en dispyt ska han ha lämnat de kommunala lokalerna för att sedan återvända med sin fru Tashfeen Malik, 27, för att genomföra masskjutningen.

Polisen sa att dådet hade ett viss mått av planering bakom sig även om dispyten på konferenscentret kan vara en slump.

”Vi vet inte än”

Polischefen i San Bernardino, Jarrod Burguan, säger att polisen hittade tre föremål i Inland Regional Center som man misstänkte var explosiva. Föremålen har förstörts av polisen.

Under en presskonferens sa Burguan att man inte hade någon information om att dådet ska ha kopplingar till någon terrororganisation. Men FBI utesluter i nuläget inte att det ska handla en terrorattack.

– Är det här terrorism? Vi vet inte än, sade polischefen.

Intensiv biljakt

Efter masskjutningen pågick en biljakt där Syed och Tashfeen, som körde bilen, flydde i en svart stadsjeep. Polisen avlossade ett stort antal skott mot bilen och dödade båda två. Under själva biljakten ska explosiva föremål ha slängts ut, så kallade rörbomber, enligt CNN. Gärningsmännen ska ha varit tungt beväpnade.

Masskjutningen är den dödligaste i USA sedan 26 personer dödes 2012 i Newton, Connecticut.

LÄS OCKSÅ: Detta har hänt – 14 ihjälskjutna i Kalifornien