Jagade yxmannen gripen – hade yxan med sig

”Farlig för allmänheten”

NYHETER

Polisen gick ut med bild på en 25-årig man som högg mot en väktare med yxa. Han bedömdes som farlig för allmänheten.

Efter att mannen under torsdagen försökt med ytterligare ett brott kunde han gripas av polis.

– Vi är säkra på att vi gripit rätt person, säger Michael Liljenberg, vakthavande befäl vid polisen i Västerbotten.

Vid gripandet hade mannen yxan med sig och blev nedbrottad, enligt lokala medier.

Den man på 25 år som tidigare gått till attack mot en väktare med yxa har nu gripits. Han greps efter att ytterligare en gång försökt stjäla varor från en Ica-butik. Denna gången i Umeå.

– Det har varit bråkigt inne på butiken. Personalen som ringde kände inte igen honom men när patrullen kommer dit konstaterar de att det är han, säger Michael Liljengren.

Polisen uppgav inledningsvis att gripandet gick lugnt till, men enligt uppgifter till lokala medier brottades 25-åringen ned och hade yxan med sig vid gripandet.

– När han visiterades av polis så visade det sig att han hade en yxa med sig, säger vakthavande befäl Dan Andersson till Norran.

Mannen var ensam och polisen misstänker inte att fler personer ska vara inblandade. En förundersökningsledare i Skellefteå har tagit över ärendet.

Rymde från vården

Mannen rymde för en dryg vecka sedan från en vårdinrättning där han avtjänade ett straff för ett grovt våldsbrott, där påföljden blev vård.

I tisdags eftermiddag snattade mannen på Ica Torget i Skellefteå. En väktare följde efter den misstänkte snattaren.

Ute på ett parkeringsdäck tillhörande Vintergatans köpcentrum hann väktare i fatt honom och då tog 25-åringen plötsligt upp en yxa och gick till attack.

”Gått upp i rök”

Väktaren skadades inte men fick sina kläder förstörda. Tack vare övervakningsbilder från livsmedelsbutiken samt väktarens uppgifter kunde polisen identifiera mannen.

Polisen sa till Aftonbladet att man valde att gå ut med bilden på 25-åringen för att man behövde allmänhetens hjälp.

– Vi vill ha fler ögon på honom. Vi har letat efter honom både under tisdagen och onsdagen men det är som att han gått upp i rök. Vi vill ha tag i honom så snabbt som möjligt så därför går vi ut till allmänheten för att få in fler tips, sa Torbjörn Nyback vid Skellefteåpolisen.

”Visar vad han är kapabel till”

Eftersom har begått våldsbrott tidigare och gått till attack med yxa, så bedömde polisen honom som farlig för allmänheten.

– Att man tar fram en yxa och slår mot en väktare är ju ett beteende som inte är som det ska och det visar väl vad han är kapabel till, sa Torbjörn Nyback till Aftonbladet.

Mannen utreds nu för rån, i samband med att ha försökt att hugga väktaren, och snatteri.

Vet du något om den eftersökte mannen, kontakta polisen på 114 14