Jultjuvarnas knep - så tar de dina klappar

Julklappsligornas högtid är nu - så skyddar du dig

1 av 2
NYHETER

Nu är jultjuvarnas högtid här.

Hela december smyger de runt och slår till när offren minst vill det.

Här är tjuvarna du ska se upp för.

December är somliga tjuvars favoritmånad. Jultjuvarna slår till när du minst vill det – när du julklappsshoppar.

– Försök tänka som tjuven – på så sätt kan du skydda dig, säger Robert Kindroth, polis i Stockholm, till Aftonbladets Brottscentralen.

Samma visa varje år. Du bränner pengar och lassar bilen full med klappar till barnen, partnern, släkt och vänner. Sen börjar du om: bränner mer pengar, fyller bilen och – blir juloffer. För under tiden du fokuserar på att tömma kontot och fylla fler påsar med paket, då passar julklappsligorna på att tömma din bil.

Tömt konto – och bil

Plötsligt är den nyinköpta Ipaden, guldkedjan och årets julklapp, robotdammsugaren, borta. En kraschad ruta eller snyggt uppbruten dörr berättar vad som hänt.

– Kom i håg att allt som är synligt kan tjuvarna se och vilja komma åt. Tänk på att så att säga inte ha alla ägg (läs: klappar) i samma korg, säger Robert Kindroth, vid Södermalmspolisen.

”Nära kroppen”

Dessutom finns även ficktjuvarna. I trängseln på huvudgatan, i kön till kassan eller tumultet vid paketinslagningen kommer jultjuvens flinka fingrar lätt åt din plånbok eller telefon.

– Tänk på att inte ha plånboken och telefonen i jackfickan eller i väskan på barnvagnen. Ha både telefon och plånbok nära kroppen, säger Robert Kindroth.

Julbedragarnas högtid

Dessutom ska du inte låta dig luras av bedragarna, de passar också på mer intensivt under julmånaden. Stress och trängsel gynnar även dem.

Din kod till bankkortet är högvaluta. En liten distraktion eller bara ett uns av trötthet ger bedragaren den sekunds övertag som behövs.

– Håll för koden med handen när du handlar och lägg inte telefonen på bordet när du tar en välbehövlig fikapaus, säger Kindroth.

Kan bli värsta julen

I år finns också risken att det blir en tjuvarnas jul i större utsträckning än tidigare år, varnar polisförbundet. Med anledning av det ökade terrorhotet och att allt fler flyktingar behöver hjälp har inrikesminister Anders Ygeman sagt att mindre brott, som stölder och snatteri, ska prioriteras bort av polisen.

– Visst har vi ett nytt läge, men jag hoppas och tror att eftersom vi ska synas än mer ute nu, till exempel i gallerior och där mycket folk vistas, så har det en dämpande effekt även på de här brotten vi pratar om nu kring jul, säger Robert Kindroth.