Uppgifter: Hustrun utredningens huvudspår efter massakern

1 av 52
NYHETER

Makarna Syed Rizwan Farook, 28, och Tashfeen Malik, 27, hade enorma mängder ammunition och minst tolv rörbomber.

De sköt uppåt 75 skott när de dödade 14 människor och skadade 21 till.

Nu pågår jakten på motivet och hustrun uppges vara ett av utredarnas huvudspår.

Polischefen i San Bernardino beskrev timmarna efter massakerna på julfesten i den kommunala anläggningen Inland Regional Center hur skyttarna agerat målmedvetet under sin attack.

– De var förberedda och agerade som om de hade ett uppdrag, sa Jarrod Burguan.

Under dådet avlossade paret närmare 75 skott inne på julfesten. Där lämnade de också efter sig minst en hemmabygd bomb.

I en väska hittade polisen tre rörbomber som monterats runt en radiostyrd bil. Enligt Jarrod Burguan så ska leksakens fjärrkontroll ha varit tänkt att användas för att fjärrutlösa den hembyggda bomben.

– Men den fungerade inte, säger Jarrod Burguan på presskonferensen.

Kort efter dådet som dödade 14 människor och skadade ytterligare 21 personer inleddes en biljakt i staden som ligger 96 kilometer öster om Los Angeles.

Den utvecklades till en eldstrid mellan polisen och Tashfeen Malik, 27, och hennes make Syed Rizwan Farook, 28.

Hustrun sköt genom bakluckan

På tv-helikoptrarnas bilder syntes hur den slutade – på marken låg makarna döda.

Under presskonferensen på torsdagseftermiddagen släppte polisen nya detaljer, bland annat om just efterföljandet.

Polischef Jarrod Burguan berättade att de leddes till makarna efter att flera människor sett Syed Rizwan Farook ”storma” ut från julfesten. Det gav dem flera intressanta adresser – även den i Redland där makarna först siktades av polisen i den svart Forden av modellen Expedition.

Burguan uppgav på presskonferensen att makarna försökte fly och att han tror att det var paret bakom massakern som först öppnade eld mot polisen.

– Kvinnan sköt ut genom fönstret på bagageluckan mot polisen, säger han.

Han berättar att polisen besvarade elden och att när efterföljandet tog slut så ska 28-årige Syed Rizwan Farook ha lämnat förarsätet och skjutit, eller försökt skjuta mot polisen innan han sköts ihjäl av polisen.

Paret avlossade 76 skott mot poliserna som svarade med att skjuta sönder bilen de färdades i med cirka 380 skott.

I bilen hade Farook och Malik två pistoler och två automatkarbiner samt stora mängder ammunition. Polischef Jarrod Burguan säger att det finns misstankar om att makarna kan ha planerat att genomföra ytterligare attacker:

– De var sannerligen utrustade för det men vi stoppade dem, säger Burguan.

Motivet okänt – hustrun ett huvudspår

FBI, president Barack Obama och den lokala polisen har alla kommenterat dådet och sagt att det är för tidigt att säga att det rör sig om ett terrorattentat eller inte.

Nu arbetar myndigheterna intensivt för att ta reda på motivet bakom den värsta massakern i USA i sedan Sandy Hook-skjutningen 2012 då 20-årige Adam Lanza dödade 20 elever och sex vuxna på lågstadieskolan i Newton, Connecticut.

Polisen huvudspår i utredningen uppges vara 27-åriga Tashfeen Malik. Enligt Los Angeles Times uppger federala poliskällor nu att hon är hemmahörande i Pakistan och att hennes bakgrund är i fokus i utredningen av motivet.

Hon och 28-årige Syed Rizwan Farook träffades på nätet och 2014 reste Farook till Saudiarabien för att hämta sin blivande hustru, uppger CBS News.

Kort efter att paret kom till USA föddes deras dotter, nu 6 månader gammal, och som makarna lämnade hos Farooks mamma före massakern.

Kan röra sig om ”dubbelmotiv”

Polisen har lämnat information om att det kan handla om ett dubbelmotiv bakom dådet.

Kort efter massakern kom detaljer om ett bråk som inträffade i konferenslokalen där Syed Rizwan Farook var på julfest med sina kollegor på San Bernardinos hälso- och miljömyndighet. Han hade jobbat på myndigheten i fem år.

Farook ska ha lämnat lokalen och sedan återvänt beväpnad tillsammans med hustrun.

Redan under onsdagen kom uppgifter om att bråket kan ha varit en utlösande faktor – men samtidigt uppger polisen att flera delar av tillvägagångssättet tyder på ett visst mått av planering.

Bland annat att paret hade rörbomber som de kastade mot polisen under efterföljandet och att det inne i byggnaden där massakern skedde fanns radiostyrda bilar som utrustats med sprängämnen.

En av teorierna är att bråket på festen utlöste ett planerat terrordåd, uppger Los Angeles Times.

– Vi utreder om det rör sig om både ett terrormotiv och ett hämndmotiv mot arbetsplatsen, säger en myndighetskälla till Los Angeles Times.

Kan ha haft terrorkontakt

Polischef Jarrod Burguan uppger också att de inte sett några tecken som tyder på att det funnits en specifik person som varit mål för attacken på festen.

– De spred kulor över hela rummet, säger han.

Under torsdagskvällen rapporterar CNN att Farook kan ha ”radikaliserats”, deras källor uppger att hans resor i Mellanöstern nu undersöks.

På presskonferensen uppgav FBI att de vet att han varit i Pakistan där han troligen mött upp med hustrun som han först mött på internet. Men hur hans resväg sett ut och vad han gjort är under utredning, enligt FBI-agent David Bowdich.

Nu kommer också uppgifter om att Syed Rizwan Farook, 28, ska ha haft kontakt med en person i USA som finns på FBI:s bevakningslista över terrormisstänkta, enligt CBS News.

Uppgifterna ska komma från FBI-källor och är ännu obekräftade.

Husrannsakan i tvåvåningshus

Under torsdagsmorgonen, lokal tid, arbetade polisen fortfarande med att undersöka tre olika adresser i San Bernardino. Tekniska undersökningar pågick då vid lokalen där festen hölls, platsen där biljakten slutade och makarna dog samt en adress i Redlands där Syed Rizwan Farook, 28, och Tashfeen Malik, 27, tros ha bott.

På den sista adressen har polisens bombtekniker arbetat efter att de under natten bröt sig i in i ett hus och under morgonen pågick husrannsakan ännu och dussintals poliser finkammade tvåvåningshuset och garaget i jakten på ledtrådar, skriver Los Angeles Times.

Under presskonferensen avslöjades att polisen hittat enorma mängder ammunition och tolv rörbomber i huset i Redlands.

Justitieministern: Utredningen får avslöja deras planer

Utöver de 1 600 kulor som makarna hade med sig när de dödades hittades vid husrannsakan ytterligare 2 000 kulor av kalibern nio millimeter och 2 500 av kalibern 223.

I huset i Redlands hittade polisen alltså också tolv rörbomber – vilket gjorde inbrytningen i huset mycket svår, enligt polischef Jarrod Burguan.

– Jag vet inte om försåtminerat är rätt ord, men det fanns hemmagjorda sprängladdningar som gjorde att poliserna tog sig fram med extrem försiktighet, säger polischefen.

Utredarna hittade också verktyg och material i huset för att tillverka ytterligare sprängladdningar.

Mängden vapen och sprängämnen i Redlands-bostaden får polisen att tro att paret planerade en ”komplicerad, stor attack”, uppger en källa till Los Angeles Times. Varför de slog till på onsdagen och varför de valde att attackera Syed Rizwan Farooks kollegor är ännu okänt.

– Vi vet inte om det är terrorism eller ilska mot arbetsplatsen, säger justitieminster Loretta Lynch.

– En utredning pågår som ska visa vad som hänt, hur de gärningsmännen har fått tillgång till det materiel de haft och vad mer de kan ha planerat.

LÄS OCKSÅ: Detta har hänt – 14 ihjälskjutna i Kalifornien