Massiv vattenläcka i Solna

1 av 10
NYHETER

En massiv vattenläcka skapade under torsdagskvällen kaos i Solna utanför Stockholm

En gångtunnel var helt vattenfylld och enligt uppgifter ska både fastigheter och bilar ha skadats av det 40 centimeter höga vattnet som flödade över gatan.

– Det ser ut som en swimmingpool här, säger Aftonbladets Ebba Thornéus som var på plats.

Strax efter 18.30 började vatten forsa ur en huvudledning vid Ankdammsgatan i Solna utanför Stockholm.

Vattnet, som ska ha kommit upp ur en brunn, beskrivs av vittnen på plats som brunt och illaluktande.

Gångtunneln fylldes snabbt med vatten och stora vattenmängder forsade även ned i ett närliggande garage och in i bilarna därinne.

Fullt med vatten i garaget

Enligt Max Tollqvist, räddningsledare på platsen, var vattennivån i garaget cirka tre decimeter när de kom till platsen.

En boende i området vittnade även om att hissarna i ett intill liggande hus hade stängts av. Det ska även ha kommit brunt vatten ur kranarna. Enligt uppgift ska även förråd vara översvämmade.

– Vi har många problem att lösa, men just nu arbetar vi med att minimera skadorna och se till att dessa inte ökar, säger Max Tollqvist.

Enligt jourpersonalen från Stockholm vatten är det inte ovanligt att sådant här inträffar, framförallt under vinterhalvåret.

- Det är ett ganska vanligt fenomen eftersom att marken ständigt rör sig, och under vintern när det är kallt rör marken sig ännu mer och då knäcks rören, berättar Adnan Kovac från Stockholm vatten.

Läckan under kontroll

Vid 20-tiden på kvällen var läckan under kontroll och Solna Vattens jourpersonal arbetar just nu med att reparera skadorna. Man uppskattade att arbetet skulle fortsätta under kvällen och natten.

Tillsammans med räddningstjänsten jobbar man nu febrilt med att få bort allt vatten som samlats i området.

Räddningstjänsten har två styrkor är på plats, men fler väntades in under kvällen.

Boende utan vatten under natten

Vattnet till fastigheterna är i dagsläget avstängt och Huvudstagatan ned till Frösundaleden är avstängd, liksom Hannebergsgatan.

Boende på Ankdammsgatan kommer vara utan vatten under natten. Vattenstationer kommer att ställas upp i området.

Stockholm vatten uppskattar att cirka 100 hushåll står utan vatten just nu. Oklart hur många som drabbats av vattenskador.

Vid 21.35 meddelade polisen att de lämnar platsen. Ankdammsgatan kommer fortsatt att vara avspärrad från Huvudstagatan och cirka 100 meter in på gatan. 

Vid midnatt rapporterade Stockholm vatten att arbetet med att täta läckan fortfarande pågick.