Hon är Aftonbladets Nobelreporter

1 av 5
NYHETER

Amie Bramme Sey blir ­Aftonbladets Nobel­reporter i Blå hallen den 10 ­december.

Men först ska hon ­drillas i etikettskola och ta valslektioner för dansproffset Tony Irving.

– Jag är väldigt förväntansfull och hoppas att jag ska slippa känna mig som Julia Roberts i ”Pretty ­Woman”, säger Amie.

Foto: AMANDA LINDGREN
Amie Bramme Sey är Aftonbladets reporter på Nobelfesten.

För Aftonbladets läsare känns Amie Bramme Sey mest igen som sidekick i Aftonbladet Morgon. Men snart kan hon även titulera sig Nobelreporter.

– Det känns skitkul och väldigt overkligt men jag är så glad att ha fått den här förfrågan och det känns kul att de skickar en person som bryter lite mot normen, vilket jag definitivt kommer att göra i det här rummet, säger Amie Bramme Sey om känslan inför festligheterna.

Hur kommer kvällen att se ut för dig?

– Jag kommer rapportera på Twitter och även direkt på aftonbladet.se. Man kommer att få uppleva Nobelfesten ur mitt perspektiv och jag hoppas kunna ge en läsarna en inblick i en annars ganska så sluten värd.

Kan bli trubbel med maten

På frågan om hon är nervös blir svaret att det nog kommer strax innan, men att hon känner en stor ödmjukhet inför uppgiften.

– Det kommer att bli en fantastisk kväll och jag är väldigt förväntansfull. Dock hoppas jag att jag inte känner mig för mycket som Julia Roberts i ”Pretty Woman”.

Mest ser Amie fram emot maten, men medger att det kan bli lite trubbel med just den delen.

– Jag är vegetarian, så jag kanske inte kommer att kunna recensera hela menyn. Men jag hoppas att det är en massa vacker mat, med spännande smaker och wow-upplägg. Sen ser jag ju fram emot efterätten – den måste vara något helt magiskt.

Ska lära sig vals på 30 minuter

Inför den stora kvällen kommer Amie både att gå i etikettskola och få lära sig att dansa vals.

– Man vill ju inte göra bort sig genom att inte veta hur man ska använda besticken eller när man får skåla. Sen ska Tony Irving lära mig att dansa vals på 30 minuter. Vi får se hur det går, säger Amie och skrattar.

Dock har hon redan klarat det svåraste hindret – att hitta en klänning.

– Det finns ju bara en fest som Nobel och då vill man ju ta tillfället i akt och klä sig i något extraordinärt. Det var jättesvårt att hitta en festblåsa men det blev tillslut en riktigt prinsessklänning.

Hoppas på disco

Utöver maten ser Amie även fram emot underhållningen och att få komma lite närmare en värld hon säger sig stå långt ifrån.

– Det känns jättelyxigt att få gå på en sådan här sittning med både kungafamiljen, politiker och Sveriges maktmänniskor. Dessutom kommer ju underhållningen att vara förstklassig och jag hoppas att det inte bara blir vals, utan även lite disco.

Vill dansa med Silvia och statsministern

Det värsta som skulle kunna inträffa under kvällen är att något händer med hennes klänning.

– Vad gör jag då? Jag har redan varit nära att maska klänningen en gång. Men jag ha ska ha platta skor, så jag inte ramlar omkull.

Vem vore bästa danspartnern?

– Det vore väldigt häftigt om man kunde få dansa med drottning Silvia eller Alice Bah Kuhnke. Sen ska jag även försöka få till en vals med statsministern.

Vad är det största scoopet du skulle kunna göra på festen?

– Jag tänker att det säkert kommer att drickas en del under kvällen och med så många spännande människor samlade i ett och samma rum kan det säkert hända en hel del. Men vi får se om det blir några skandaler.

Vad hoppas du kunna ge Aftonbladets läsare?

– En helt vanlig tjejs upplevelse av Nobel. Jag är ingen hovreporter utan går bara in med väldigt mycket öppenhet och nyfiken, vilket jag hoppas att både vanliga människor och Nobelfantasterna ska tycka om.

I dag klockan 10.30 kommer Amie att chatta med läsarna inför torsdagens Nobelfestligheter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nobel 2015