Varnar för dubbelsmockan: Storm och snö

Orkanstyrka i byarna - slet taket av hus Brandman skadad av träd

1 av 17
NYHETER

Stormen Helga rasade över Sverige i dag.

Under dagen utfärdade SMHI flera klass 2-varningar för stormbyar.

Tiotusentals hushåll blev strömlösa och tågtrafiken är lamslagen.

En brandman har också skadats av ett träd under en stormutryckning.

Är du drabbad? Har du bild eller film? Hör av dig till oss!

Monsterstormen Gorm har knappt hunnit bedarra innan det är dags för nästa oväder.

I dag svepte stormen Helga in över Sverige västerifrån. Det blev regn och mycket kraftiga vindar på flera håll i Sverige.

Redan tidigt i morse började det blåsa rejält på västkusten. Vid lunchtid hade orkanstyrka, alltså hastigheter på över 32,7 meter per sekund, uppmätts i vindbyarna vid Måseskär och en del andra platser.

Brandman skadad i tjänsten

Under en utryckning i stormen skadades en brandman av ett fallande träd.

– De var ute och jobbade i stormen med ett träd som fallit över en väg. När de står där så faller det ett annat träd som träffar honom, säger Anders Edstam, vice brandchef på Södertörns Brandförsvarsförbund.

Olyckan skedde i Hölö-Mörkö i Södertälje och polisen rubricerar händelsen som en arbetsplatsolycka.

Den skadade brandmannen är i fyrtioårsåldern och var på platsen med fyra andra kollegor när olyckan inträffade.

– Han blev akut omhändertagen av vår personal. Han hade ont i rygg och nacken när han åkte till sjukhus, säger Anders Edstam.

Södertörns brandförsvarsförbund fick besked om olyckan 18.17. Brandmannen är förd till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

– Han fick trädet i huvudet och ryggen, men var vid medvetande, säger Pelle Delhage, operativ chef vid räddningscentralen i Stockholms län, till TT.

Många strömavbrott

Vid 16-tiden var nästan 40 000 hushåll strömlösa. Eon rapporterade in att 12 461 av deras kunder är drabbade. Av Ellevios kunder är 9 665 drabbade.

Vattenfall uppger att 16 335 av deras kunder är drabbade. Kraftringen i södra Sverige rapporterar in 396 fall av strömavbrott.

Utöver det redovisar flera mindre bolag att de drabbats.

Stormen har ställt till det både för tåg- och vägtrafiken. Det är stopp för alla tåg mellan Uddevalla och Strömstad. Det är dessutom stora problem på såväl södra stambanan som i trafiken mellan Stockholm och Göteborg.

Enligt Trafikverket är det problem i Kil, Laxå, Hallsberg, Skövde, Katrineholm och Mjölby. Bland annat har träd fallit över ledningar. Även i Nyköping ställer Helga till med stora problem. Ett träd har fallit över E4:an i höjd med trafikplats Hållet. På riksväg 53 mellan Nyköping och Oxelösund har en lastbil vält i de kraftiga vindarna. På båda ställena rapporteras stora störningar i trafiken.

Flera fast på stillastående tåg

I Bålsta har en kontaktledning rivits ner. Det påverkar både pendeltågen och fjärrtågen.

Flera personer sitter just nu på stillastående tåg. Tre tåg står stilla utan el och värme. De ska evakueras så snabbt som möjligt men säkerhetsaspekter sinkar evakueringen.

– Vi måste säkra elledningar och att det inte rasar ned några träd innan vi evakuerar. Men vi försöker hjälpa resenärerna med mat och dryck så fort som möjligt, säger Dan Olofsson vid SJ:s pressjour, till TT.

Det finns ännu ingen prognos för när felen kan vara åtgärdade.

I Göteborg stängdes Älvsborgsbron av. I de östra delarna av staden rasade en byggnadsställning vid lunchtid. En person skadades lindrigt i samband med detta. I Mariestad slet vinden av delar av takplåten till ett bostadshus.

– Det är plåt som har blåst ner men vi har tagit hand om det nu. Det finns inga uppgifter om att någon person skulle ha skadats, säger Stig Torell, inre befäl vid räddningstjänsten i Östra Skaraborg.

Flera varningar

SMHI har utfärdat klass 2-varningar för stormbyar i Östergötland, Örebro län, Göteborg, Bohuslän, Dalsland, Sjuhäradsbygden och norra Västergötland.

– Vid lunchtid kommer vinden nå sin kulmen i Bohuslän och Dalsland. Där kan det bli vindstyrkor på 25-30 meter per sekund, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Hon fortsätter:

– För Östergötlands del kommer vinden bli som kraftigast under eftermiddagen.

Även på Skagerack och Kattegatt väntas vindarna nå stormstyrka.

Framåt kvällen drar ovädret vidare österut.

– Klass 1-varningar är utfärdade för mycket hårda vindbyar gällande Stockholmsområdet och Gotland för kvällen. Därefter rör sig lågtrycket vidare mot Finland, säger Lovisa Andersson.

Kraftigt snöfall

Som om inte detta vore nog varnar SMHI dessutom för snöfall. Det gäller Värmland, Dalarna och inlandet i Gävleborg.

– Det är klass 1-varningar utfärdade med anledning av att det kan komma upp till en decimeter snö. Det kan ställa till det i trafiken när vägarna blir hala.

Och till helgen verkar det bli läge för film och popcorn snarare än långa promenader.

– Det blir fortsatt ostadigt väder med nederbörd och kraftiga vindar. Även under nästa vecka ser det ut att bli lågtrycksbetonat väder och ovanligt milt för årstiden i hela landet, säger Lovisa Andersson.

FAKTA

Så slår stormen

Vägtrafik - avstängda vägar

Uddevallabron är stängd

Älvsborgsbron är stängd

Tågtrafik - avstängda sträckor

Göteborg-Uddevalla

Uddevalla-Strömstad

Håkantorp-Gårdsjö

Håkantorp-Borås

Borås-Herrljunga

Borås-Varberg

Jönköping-Nässjö

Linköping-Hultsfred

Jönköping-Vaggeryd

Halmstad-Värnamo-Vaggeryd

Linköping-Västervik

Linköping-Kalmar

Berga-Oskarshamn

Blomstermåla-Mönsterås

Nässjö-Halmstad

Jönköping-Värnamo

Kil-Laxå

Flyg

Fyra plan till Landvetter har dirigerats om till andra flygplatser

Källor: Trafikverket och Swedavia

ARTIKELN HANDLAR OM