Läraren död efter attacken i Trollhättan

1 av 9
NYHETER

Läraren Nazir, 42, som vårdats på sjukhus sedan attacken i Trollhättan är död.

Efter att i många veckor kämpat för sitt liv dog han under torsdagskvällen, enligt polisen.

”Vila i frid finaste ängel”, skriver en vän till läraren.

Läraren Nazir på Kronans skola i Trollhättan har beskrivits som en hjälte efter attacken 22 oktober.

Den 42-årige mannen höggs i magen av Anton Lundin Pettersson, 21, när han bad attentatsmannen lämna skolan.

Efter att ha vårdats för sina skador – och uppgetts vara på bättringsvägen – har 42-åringen nu dött av sina skador.

– Det har skett någon gång under torsdagskvällen, säger Göran Carlbom, biträdande vakthavande befäl vid polisen i Västra Götaland.

Dog vid 19-tiden

På sin hemsida uppger polisen att Nazir avled vid 19-tiden på Norra Älvsborgs länssjukhus där han den senaste tiden fått vård.

Läraren hade flera gånger opererats och under flera veckor varit okontaktbar. Under de senaste veckorna hade han tagit steg mot bättringsvägen, men under torsdagskvällen blev kampen för svår.

Så sent som i förrgår var polisen vid sjukhuset och pratade med mannen som själv ville berätta om dådet.

– Vi var och träffade honom en stund och han fick fritt berätta vad han mindes. Vi ställde inga frågor, utan han fick berätta själv, säger polisens utredare Thord Haraldsson.

Hur var hans tillstånd då?

– Vi är ju inga läkare, men i våra ögon var han på bättringsvägen och sjukvården hade gjort bedömningen att vi kunde prata med honom.

Läraren hade i princip gett den bild av situationen som polisen redan sedan tidigare hade, och kunnat bekräfta händelseförloppet. Dödsfallet innebär nu att polisen utreder tre mord.

– Vi tycker det här är väldigt tragiskt. Vi trodde ju att det skulle gå bra för honom, säger Thord Haraldsson.

Var omtyckt

På 42-åringens Facebooksida har många lämnat kondoleanser och ger uttryck för saknaden efter läraren.

”Saknaden är stor”, skriver en vän.

”Vila i frid finaste ängel”, skriver en annan.

En tidigare elev tackar läraren för allt stöd och för den energi och glädje som 42-åringen spred på Kronan.

”Jag önskar jag kunde säga hur tacksam jag var för all hjälp du gav mig och för din personlighet som gjorde alla eleverna och framförallt kollegerna så glada för du fanns där och med din speciella humor. Sov gott underbara människa”, skriver eleven.

FAKTA

Skolattacken i Trollhättan

Klockan 10.09 på den 22 oktober får polisen in ett larm om att en knivbeväpnad person tagit sig in på skolan Kronan i Trollhättan. Efter 5–6 minuter är polisen på plats.

Ett hundratal meter utanför entrén ligger en skadad person, som rusat ut efter att ha knivhuggits inne i skolan. Det är den 42-årige lärare som senare avlider.

Innanför entrén ligger en man som redan avlidit av sina skador, den 20-årige elevassistenten Lavin Eskandar. I närheten ligger den 17-årige elev som senare avlider på sjukhus med svåra skador.

När polispatrullen tar sig upp till andra våningen i skolan ser man den 21-årige svärdbeväpnade gärningsmannen, Anton Lundin Pettersson, i en korridor. När de ropar till honom vänder han sig om och går till attack mot dem i trappen. Polisen avlossar två skott, varav ett träffar gärningsmannen.

På den andra våningen hittas en elev med lindriga skador som överlever.

Gärningsmannen tycks ha letat igenom skolan systematiskt. Han knackade på olika klassrumsdörrar, och de elever som öppnade attackerades.

Dagen innan hade ett hot uttalats mot en annan skola i Trollhättan, Stavreskolan, som talade om att skolan skulle vara "försiktiga i dag".

Källa: Kriminalkommissarie Thord Haraldsson (TT)