Oro för IS-dåd i Thailand

NYHETER

En varning från Ryssland har väckt oro för terrordåd mot turistorter i Thailand, som varje år besöks av hundratusentals svenskar.

Tio syrier med kopplingar till den extrema jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) tog sig i oktober in i Thailand i syfte att utföra attacker mot ryska intressen. Det uppger thailändsk säkerhetspolis med hänvisning till underrättelseinformation från Ryssland, i ett dokument som läckt ut i sociala medier, skriver Reuters.

I dokumentet uppmanar säkerhetspolisen till skärpt bevakning kring "målområden som ryska myndigheter är oroade för" och även runt områden som associeras med andra länder som deltagit i attackerna mot IS i Syrien.

Hot mot turistmål?

Polisen i Thailand säger sig inte ha någon information om syriernas identitet, var de befinner sig eller vad som är deras potentiella mål.

– Vi försöker fortfarande klarlägga om de överhuvudtaget har tagit sig in i landet, säger en talesperson för polisen, enligt Reuters.

Tidningen Bangkok Post skriver att de misstänkta terroristerna tros planera terrordåd mot ryssar i populära turistorter i landet. Fyra av syrierna har enligt underrättelseuppgifterna begett sig till Pattaya, två ska ha åkt till Phuket, två till Bangkok och de sista två till en okänd destination.

UD tittar på saken

Enligt resetidningen Vagabonds resebarometer från i fjol så reste 344 000 svenskar till Thailand under 2013. Hos flera resebolag är thailändska turistorter också bland de mest populära resmålen under den kommande julen.

Svenska utrikesdepartementet (UD) avråder sedan 2006 från resor till de sydligaste provinserna i Thailand, på grund av oroligheterna där. Det är ännu oklart om uppgifterna om terrorhot mot turistmål kommer att påverka UD:s reserekommendation för Thailand.

– Vi har sett medieuppgifterna och håller på och tittar på detta, men det är allt jag kan säga just nu, säger Anna Ekberg på UD:s presstjänst till TT.

TT