Malmömässan tömd på asylsökande

1 av 3 | Foto: Privat
NYHETER

Situationen på Malmömässan har beskrivits som kaotisk.

Nu har lokalen i Malmö tömts på asylsökande.

– Inströmningen har sjunkit drastiskt och vi har löst boendesituationen på annat sätt, säger Rebecca Bichis, sektionschef på Migrationsverket region Syd.

Över 1 000 asylsökande har i perioder vistats inne på Malmömässan i Malmö. Lokalen var ursprungligen tänkt som en högst tillfällig lösning men bristen på boende har gjort att barnfamiljer fått sova på betonggolvet flera nätter i rad.

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och Rädda barnen har larmat om förhållandena i lokalen. Enligt Rädda barnen håller det inte "internationella standarder för flyktingläger".

En alternativ lösning

Antalet asylsökande som vistats i lokalen har minskat rejält under veckan. I natt sov ingen alls i Malmömässan. 

– Det är möjligt att det kommit någon enstaka nu under förmiddagen, men i går var det noll, säger Rebecca Bichis, sektionschef på Migrationsverket region Syd.

Har det något att göra med kritiken mot förhållandena inne i mässan?

– Nej, Malmömässan är en alternativ lösning i stället för att sova ute på gatan. Även om förutsättningarna inne på mässan inte varit optimala har det inget med kritiken att göra.

Migrationsverket har fortfarande möjlighet att inhysa asylsökande på Malmömässan. Myndigheten har nu fått tillgång till en annan del av lokalen, där det bland annat finns betydligt fler toaletter.

– Så sent som i tisdags hade vi 900 personer här. Det är många saker som påverkar inflödet. Vi är fortfarande beredda, säger Rebecca Bichis.