De blev offer för det meningslösa våldet

NYHETER

Marcus Gabrielsen slogs ihjäl på öppen gata efter att hans vän sagt till två unga män som kissade i en port.

Ett banalt tjafs ledde till att 16-åriga Riccardo sparkades till döds.

För Max räckte det med ett skämt om någons mamma för att han skulle attackeras med sparkar och slag och bli ännu ett offer för det meningslösa våldet.

• Marcus Gabrielsen, 29.

Den 5 maj 2005 sparkades köksmästaren Marcus Gabrielsen till döds på Kungsgatan i Stockholm inför många vittnen.

Allt började med att Marcus kompis sa till de två dömda killarna som stod och urinerade i en port.

Det blev inledningen på en brutal misshandel med sparkar och slag.

Två dagar senare avled Marcus av sina skador.

Två 19-åringar och en 20-åring dömdes i februari 2006 av Svea hovrätt till fyra års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död. I augusti 2008 hade de avtjänat sina straff.

• Tommy Thunberg, 23.

Enligt åtalet ska Tommy Thunberg någon gång under kvällen den 21 maj 2005 ha hamnat i ett bråk på Esplanaden i Oxelösund.

Tre unga män beväpnade sig då med plankor och andra trätillhyggen. Efter att Tommy Thunberg och hans sällskap begett sig från krogen kom de tre männen springande och jagade Tommy uppför Esplanaden i centrala Oxelösund. Han föll, och de tre ynglingarna överöste den liggande 23-åringen med sparkar och klubbslag med plankorna och tillhyggena.

23-åringen dog av de skador han fick i den våldsamma misshandeln.

Motivet till attacken är oklar.

Två unga män dömdes till tre års sluten ungdomsvård. Den tredje, en 18-åring, dömdes för mord till fängelse i fem år.

Riccardo Campogiani, 16.

Bråket började utanför en festlokal på Kungsholmen i Stockholm natten till den 6 oktober 2007. Riccardo Campogiani försökte springa från platsen, men jagades ikapp och fälldes.

Den brutala misshandeln fortsatte med spark efter spark mot huvudet.

I ett dygn låg han i koma på S:t Görans sjukhus innan han avled.

Fyra jämnåriga pojkar åtalades för mord och en för ­anstiftan till misshandel. De nekade hela tiden till brott. I hovrätten dömdes tre av ungdomarna för grov ­misshandel och grovt ­vållande till annans död. Straffet blev ett års sluten ungdomsvård.

Joakim Karlsson, 22.

Natten mellan den 21 och 22 september 2012 blev 22-årige Joakim Karlsson attackerad i Vallentuna centrum av tre män.

Joakim Karlsson blev knivhuggen flera gånger, sparkad och stampad i huvudet och sprejad med tårgas. Han lämnades att dö bredvid en bänk på gatstenarna utanför mataffärens entrédörrar.

Polisens misstankar efter det brutala knivmordet riktades snart mot tre män som varit på en fest i närheten. En av dem dömdes senare till sluten ungdomsvård då han var under 18 år. En annan konstaterades ha varit på platsen men släpptes i brist på bevis.

Den tredje gärningsmannen är ännu inte gripen. Polisen misstänker att det är Simon Arnamo, 24. Han är häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst, misstänkt för mord men är sedan 2012 spårlöst försvunnen.