Efter stormen – varning för halka

1 av 2
Risk för halka i flera områden.
NYHETER

Efter Helga kommer halkan.

Under lördagen är det stor risk för ishalka i flera områden – framför allt vid Norrlandskusten.

– När det är kring nollstrecket och nederbörd ska man tänka på att det plötsligt kan bli väldigt halt, säger Bodil Sonesson, informatör vid Trafikverket.

Under fredagskvällen lämnade stormen Helga Sverige med tiotusentals strömlösa hushåll, fallna träd och en lamslagen tågtrafik bakom sig.

Lördagen kommer att präglas av nederbörd i stora delar av landet: enligt SMHI väntas en hel del regn i de västra landskapen i Götaland och Svealand.

Risk för ishalka

Enligt den halkriskkarta som utfärdas av Trafikverket kan vi under lördagen räkna med halkiga vägar.

Värst blir det mellan 09 och 15 då det är stor risk för ishalka vid Norrlandskusten, norra Dalarna och Jämtlands län.

På många andra håll i de nordliga delarna är det risk för lokal frosthalka.

Halkan kommer – plötsligt

Enligt Bodil Sonesson, informatör vid Trafikverket, handlar det om områden där det finns en vana kring ishalka och besvärligt vägunderlag vid den här årstiden.

– När det är kring nollstrecket och nederbörd ska man tänka på att det plötsligt kan bli väldigt halt så att man anpassar hastigheten efter vädret. Det är viktigt att hålla avstånd till framförvarande fordon eftersom det är besvärligt väglag, säger Bodil Sonesson.

Enligt SVT drabbar lördagens regnoväder hela landet från söder till södra Norrland. Enligt prognoserna ligger nederbörden kvar även under söndagen.