Inställda tåg och hala vägar efter Helga

Många hushåll strömlösa länge

1 av 9
NYHETER

Träd blåste ner, tusentals blev utan ström och trafiken lamslogs.

Stormen Helga skakade Sverige med vindbyar som nådde orkanstyrka i går.

Och i dag fortsatte kaosvädret – med varningar för ishalka.

Helga kopplade ett rejält grepp om stora delar av Västra Götaland, Östergötland och Örebro län under gårdagen. Ovädret drog in västerifrån, och längs Bokuskusten blåste det uppemot 40 meter per sekund i byarna. Det är över gränsen för orkan.

Flera personer skadades när träd blåste ner och byggställningar kollapsade. De kraftiga vindarna ställde också till med stora problem för väg- och tågtrafiken. Tre tåg blev stående i timmar utan varken el eller värme.

Kan bli förseningar

Stormen fick SJ att stoppa alla tåg söderut från Stockholms central. I dag har tågen rullat igen, men på vissa sträckor var det fortsatt stopp.

– Vi har jobbat hela natten med att ta hem tåg som blivit stående på fel plats och det arbetet fortsatte under morgonen, säger Dan Olofsson på SJ:s pressjour.

Tågen från Stockholm till Göteborg, Oslo och Karlstad började inte rulla igen förrän vid 14-tiden. Det gällde även tågen mellan Stockholm och Nyköping, samt mellan Göteborg och Karlstad. På den sistnämnda sträckan pågick stoppet till kvällen.

– Det berodde på att Trafikverket behövde tid för att få bort nerfallna träd och annat från spåren, säger Dan Olofsson.

Även en rad regionaltåg i västra Sverige har ställts in. Det gäller bland annat tågen mellan Göteborg, Uddevalla och Trollhättan. Enligt Västtrafik kan det dröja ända tills i morgon innan tågen rullar som vanligt.

Även flyg drabbas

Även flygtrafiken har drabbats av förseningar. På Bromma flygplats blev sex avgångar försenade med mellan en och två timmar. Även på Landvetter har en del flyg varit sena.

– Väderförhållandena är bra i nuläget, det förseningarna beror på är följdverkningar efter gårdagen, säger Tove Möller på Swedavias pressjour.

– Det var en del plan som inte kunde landa där de skulle i går, och det leder till förseningar i dag.

Många utan ström

I det stormdrabbade området var som mest ungefär 40 000 hushåll utan ström. Allteftersom vinden avtagit har elbolagen kunnat åtgärda problemen, men fortfarande tidigt i morse var knappt 20 000 av Vattenfals, Ellevios och Eons kunder strömlösa. Senare under eftermiddagen hade de allra flesta fått strömmen tillbaka.

Risk för ishalka

Vid sidan av blåsten var det också halt på vägarna.

Trafikverket varnade för ishalka vid Norrlandskusten, norra Dalarna och Jämtlands län.

På många andra håll i de nordliga delarna var det lokal frosthalka.

Enligt Bodil Sonesson, informatör vid Trafikverket, handlar det om områden där det finns en vana kring ishalka och besvärligt vägunderlag vid den här årstiden.

– När det är kring nollstrecket och nederbörd ska man tänka på att det plötsligt kan bli väldigt halt så att man anpassar hastigheten efter vädret. Det är viktigt att hålla avstånd till framförvarande fordon eftersom det är besvärligt väglag, säger Bodil Sonesson.

Helga har nu dragit vidare till Finland, men det väntas bli blåsigt i Sverige även under helgen. SMHI har utfärdat flera klass 1-varningar för hårda vindar i Dalsland, Bohuslän, Göteborg, Sjuhäradsbygden och Halland. Det ser också ut att komma stora mängder regn i stora delar av landet.