”IS utbildar piloter i Libyen”

Misstänks förbereda terrorattacker med flygplan

1 av 3 | Foto: REUTERS
NYHETER

Här är flygplatsen där terrororganisationen Islamiska staten misstänks utbilda piloter.

Analytiker befarar att syftet är att genomföra terrorattacker mot mål i Europa från luften, rapporterar Fox News.

– Det är inte osannolikt att det stämmer, säger John Rydkvist, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut. 

Ett litet plan som härrör från från ex-diktatorn Muammar Gaddafis regim. Minst en flygsimulator.

Det är vad terrorsekten Islamiska staten, IS, använder för att utbilda piloter på en flygbas i Libyen. Detta enligt information från regionala analytiker, som amerikanska Fox News rapporterar om.

Basen uppges ligga nära staden Sirt i norra delen av det nordafrikanska landet.

– Vi vet att jihadister försöker skada väst på alla tänkbara sätt. Om de kan spränga sig själva i bilar kan de utan tvekan göra samma sak med flygplan, säger militärexperten Jaques Neriah till sajten.

Nära till Europa

Basens placering kan vara strategiskt vald. Enligt experter går det att från den platsen nå en rad potentiella mål, även med enkla plan.

– Vi pratar om piloter med väldigt grundläggande kunskaper som kan lyfta med ett plan och sedan krascha i Vatikanen, till exempel. Det tar bara en och en halv timme att flyga från Libyen till Rom, säger Jaques Neriah.

John Rydqvist, säkerhetspolitisk analytiker och IS-expert på Totalförsvarets forskningsinstitut, utesluter inte att uppgifterna om pilotträning är korrekta.

– Det är inte osannolikt att det stämmer. Om man tänker sig flygplan som ska genomföra luftanfall är det betydligt mer komplicerat, men att krascha ett plan i en byggnad är en annan sak, säger han till Aftonbladet.

Tusentals soldater

Libyens armé ska ha försökt att driva ut IS från flygbasen, men utan framgång. Landet har vädjat om hjälp att bekämpa terrororganisationen, men än så länge har omvärldens reaktion varit avvaktande.

På senare tid har flera internationella bedömare slagit larm om att IS är på väg att växa sig starkare i Libyen. Enligt Wall Street Journal finns omkring 5 000 IS-krigare i landet, och staden Sirte uppges vara helt i sektens händer.

Libyen saknar fungerande regering och beskrivs som ett laglöst land. Det gör att det är enklare för IS att verka där än i Syrien, där organisationen möter hårt motstånd.

– Libyen är den IS-filial vi är mest oroade av. Det är nervknuten som de agerar över hela Nordafrika ifrån, har Patrick Prior, kontraterroranalytiker vid amerikanska Defense Intelligence Agency, tidigare sagt till New York Times.