Så blev hon en massmördare

1 av 10
NYHETER

Paret lämnade sin sex månader gamla dotter hos sin farmor innan det blodiga massmordet.

Tashfeen Malik misstänks ha radikaliserat maken Syed Rizwan Farook – och kvinnans liv kartläggs nu i minsta detalj.

– Hon var typen som alltid log, som alltid var vänlig mot dig, säger svägerskan Saira Khan.

Hon föddes i en mindre stad intill floden Indus i regionen Punjab i Pakistan. Nu är Tashfeen Malik huvudmålet i en omfattande undersökning av USA:s federala polis FBI.

Där försöker man kartlägga hur hon gick från att vara en till synes laglydig småbarnsmamma till en massmördare med sympatier till terroristgruppen IS.

Träffats på nätet

Hon hamnade i USA efter att först ha fått kontakt med Syed Rizwan Farook på nätet. De båda träffades i Saudiarabien 2013 då Farook, som är född och uppvuxen i USA, besökte landet för den pilgrimsresa som alla vuxna muslimer enligt tradition ska genomföra.

Tashfeen Malik hade själv bott i Saudiarabien i flera år med sin pappa. Där hade hon blivit mer konservativ och religiös än tidigare, enligt Reuters. Hon hade 2013 flyttat tillbaka till Pakistan för att studera farmakologi, skriver NBC News. Området i Pakistan beskrivs som en välanvänd ”rekryteringsplats” och ett starkt fäste för jihadistgrupper med kopplingar till al-Qaida.

Nu stundade i stället en flytt till USA – då paret gift sig och äktenskapet i augusti 2014 blev officiellt även i Kalifornien.

Under sitt dryga år i USA har Tashfeen Malik uppträtt mer eller mindre som vem som helst, enligt släktingar.

– Vi hade precis börjat lära känna henne eftersom hon är så tystlåten och blyg, precis som sin man, säger Saira Khan, syster till Syed Rizwan Farook och alltså svägerska till Tashfeen Malik.

Inga tecken

Hon hade verkat vara lycklig som småbarnsmamma, och aldrig visat tecken på våldsamheter eller extremism.

– Hon var som vem som helst. En snäll och oskyldig typ, säger Saira Khan.

Så sent som i maj föddes parets dotter, som hade lämnats till Farooks mamma bara timmar före dådet. De hade uppgett att en av dem hade bokat en läkartid.

Dottern fick de aldrig mer se igen. I stället sköts paret ihjäl i en våldsam eldstrid med polisen när de flydde från attacken i San Bernardino där de dödat 14 personer och skadat 21.