Så får du tillbaka SJ-pengarna

1 av 4 | Foto: P-O SÄNNÅS
Strandade tågresenärer.
NYHETER

Stormen Helga strandade tusentals resenärer på fredagskvällen och lördagen.

Nu betalar SJ tillbaka eller bokar om dina tågbiljetter.

Många tåg blev inställda när stormen Helga härjade på fredagskvällen och lördagen. SJ bedömer att läget på vägarna är för osäkert - och erbjuder ingen ersättningstrafik. På SJ:s hemsida kan tågresenärer som blivit snuvade på resan antingen boka om kostnadsfritt eller boka av och få tillbaka alla pengar.

För vissa resenärer dyker alternativen upp automatiskt på hemsidan. Men inte för alla.

Lägger in varje tåg manuellt

– Vi behöver lägga in alternativen för varje tåg specifikt, eftersom inte alla avgångar är påverkade, säger Dan Olofsson på SJ:s presstjänst.

Därför kan vissa behöva vänta på att ansöka om ersättning. SJ uppger att de uppdaterar tågnumren löpande och att man kan behöva pröva igen, senare.

– Just nu är det många som ringer och kommer in i våra butiker. Vi försöker prioritera resenärer som är ute i systemet, som till exempel tvingats övernatta på hotell, säger Dan Olofsson.

Även returresan tillbaka

Om din turresa ställdes in kan du också få tillbaka alla pengar för returresan, skriver SJ på sin hemsida. Enligt Dan Johansson på SJ kan det ändå behöva prövas från person till person.

– Vissa skulle ju resa tillbaka på söndag, och vissa om en månad. Våra resenärer har ju väldigt olika resor, säger Dan Olofsson.

FAKTA

Så gör du för att få tillbaka SJ-biljettpengarna

■ ■Ta fram ditt bokningsnummer och gå in på SJ.se/andraresa.

■ ■Om det står att du ska få tillbaka 0 kronor - prova igen vid ett senare tillfälle.