Här är Sveriges mest populära tomte

Tomtar för 29:e året i rad

Foto: Privat
NYHETER

Leif Faddersson från Svedala är Sveriges mest populära tomte. Och det rör sig inte om någon nybörjartomte, årets jul blir den 29:e i ordningen för Leif och hans fru.

– Vi tycker fortfarande det är jätteroligt, berättar han för Aftonbladet.

Bland annonserna på Blocket finns det många jultomtar som går att hyra. Mest populär är Leif Faddersson, 55. I närmare 30 år har han, tillsammans med sin fru, agerat tomte i skånetrakten.

”Helt otroligt”

Det hela började när Leif jobbade som taxichaufför.

– Det var alltså en kund som frågade växeln om de visste någon som kunde vara tomte. Växeln frågade mig då och jag ställde upp. Sedan dess har det rullat på. Det är helt otroligt, vi har haft hur mycket som helst att göra. Vi är ute mellan elva på förmiddagen och tio på kvällen.

Flera familjer är ”stamkunder” hos Leif och får besök varje år, trots att barnen i huset blivit vuxna sedan länge.

– En familj vi åkte till första året har vi varit hos varje år sedan dess. Vi tar fortfarande en bild där barnen sitter i tomtens knä. Det är kul att kunna titta i fotoalbumet och se hur de växt för varje år, säger Leif.

Skänker pengarna

Trots sin mångåriga rutin håller Leif sig lågt prismässigt.

– Vi gör ju inte detta för pengarna. Vi brukar skänka pengarna till Barncancerfonden eller någon liknande organisation. Det är ju en tradition nu, vi har många gamla kunder och barnen gillar det. Jag har sett att vissa profiterar på det men det gillar inte jag.

Inga planer på att sluta

Leif ser inget slut på sin tomtekarriär och längtar inte efter att få fira jul hemma.

– Vi trivs med det här, vi tycker det är jätteskoj att komma hem till folk. Jag har fått frågan om vi inte saknar att fira jul men då säger jag nej, för vi firar ju verkligen jul. Vi hinner med 15-20 familjer på en dag. Det är vårt julfirande.

Gällande julklappar så är det klart att även tomten har önskningar.

– Jag har precis varit lite sjuk jag hoppas jag på att få vara frisk till jul.