Tjuvsköt hjort mitt i bostadsområde

”Sköt mot husen - de kunde ha skjutit ihjäl någon”

1 av 3
NYHETER

En eller flera personer i en bil sköt en hjort, mitt inne i ett bostadsområde i Karlskoga.

Karlskogabon Helena Tikkanen och hunden Dusty var ute och gick i onsdags morse när de hittade blodsspår i snön.

– Det värsta av allt är att han har stått mot bostadshusen. Han kunde ha skjutit ihjäl någon, säger Helena Tikkanen.

Helena Tikkanen la ut en bild på Facebook i tron om att det rörde sig om en varg eller något annat rovdjur som varit framme. En jägarkompis berättade vad som i själva verket hänt.

Det var natten till onsdag som en bil körde upp mot hjorten i ett bostadsområde i Karlskoga. En person sköt hjorten genom fönstret på bilen.

– Det är ynkligt att skjuta ur en bil. Det har inget med jakt att göra i alla fall, säger kommunens viltvårdare Jan Lund.

”Har bra koll”

Den ende som har tillstånd att skjuta i tättbebyggt område i Karlskoga är Jan Lund. På kommunens uppdrag tar han reda på djur som till exempel skadats i trafiken. I flera år har han haft misstankar om tjuvjakt på hjortarna, men fram till nu inga bevis.

– Jag har ganska bra koll på hjortarna. Det har försvunnit hjortar som skulle varit kvar, kapitaldjur med riktigt stora horn. Det är mycket kött på sådana djur, mer pengar i dem än i mindre hindar.

Nu fanns ingen tvekan om vad som hänt, säger Jan Lund. I onsdags låg det snö i Karlskoga, och hjorten blödde kraftigt.

– Det var blodspår, hår och kulnedslag. Det syntes släpspår som upphörde tvärt där de lastat djuret i bilen, säger Jan Lund.

Polisen utreder tjuvjakten.

ARTIKELN HANDLAR OM