Här svämmar det över i Uddevalla

1 av 3
NYHETER

SMHI har utfärdat klass 3-varningar för höga vattenflöden.

I Västsverige har problemen nu börjat synas.

– Hamnen är översvämmad och strandpromenaden är täckt av vatten, säger Aftonbladets Isabelle Nordström på plats i Uddevalla.

I Uddevalla är man van med problem med höga vattenflöden.

Bäveån är känslig för tilltagande regn och redan nu har nivåerna stigit långt över de normala.

Under lördagseftermiddagen var Bastionsgatan avstängd, samtidigt som det svämmat över i hamnen.

Mer regn väntas

Och mer regn är att vänta då SMHI:s klass 3-varningar avser flöden som väntas under söndagen.

– Uddevallaborna är väldigt vana med det här så det har inte varit särskilt mycket folk ute på gatorna i dag, säger Isabelle Nordström, på plats i Uddevalla.

I Kungälv några mil norr om Göteborg har man under dagen haft noggrann koll på flödesnivåerna i Göta älv och har en beredskap för om situationen förvärras.

– Just nu har vi ett vattenstånd på 76 centimeter över det normala, men trenden har varit fallande under dagen. Som mest var det uppe i 95 centimeter över det normala, säger Johan Häger, insatsledare på Bohus räddningstjänstförbund.

Har beredskap

Tillsammans med bland andra meteorologer, SOS och länsstyrelsen har man haft telefonmöte för att säkra upp en beredskap om regnet fortsätter falla under kvällen och natten. Över området finns en av SMHI:s klass 3-varningar för söndagen.

– Vi står ju beredda om det skulle dra i gång. De säger att det kan komma uppemot 30 millimeter under kvällen, men exakt vad det skulle generera vet vi ju inte i nuläget, säger Johan Häger.