Guldskepp funnet efter 300 år på havsbotten

Förliste under en sjöstrid 1708

1 av 5
NYHETER

Efter över 300 år på havsbotten har Colombia hittat det mytomspunna guldskeppet San José i Karibiska havet.

– Vi ska bygga ett stort museum här i Cartagena, sa president Juan Manuel Santos på en presskonferens under lördagsförmiddagen, lokal tid.

"Stora nyheter! Vi har hittat skeppet San José" twittrade Colombias president Juan Manuel Santos på fredagen.

– Vi ska bygga ett stort museum här i Cartagena, sa presidenten på den efterföljande presskonferensen från kuststaden Cartagena.

Skeppet San José har varit försvunnet sedan en sjöstrid 1708. Det ska ha varit lastat med alla möjliga sorters skatter – guld, silver, ädelstenar och värdefulla föremål. Enligt arkeologer kan lasten vara värd miljarder dollar.

Arkeologen: "Stämmer"

Nina Eklöf är chef för arkeologienheten på statens maritima museer. Hon säger att sägnerna om skeppets rikedomar mycket väl kan stämma.

– Det är ett av de spanska skeppen som gick med lasterna av rikedomar från kolonierna till Europa, säger Nina Eklöf.

Men som arkeolog är Nina Eklöf mer intresserad av vad skeppets fyndigheter kan berätta om livet 1708, än av guldtackor och ädelstenar.

– Vilka var ombord och hur levde de? Fanns det skillnad i rang? Var det finare glas och servis för vissa och, mer vardagliga föremål för soldaterna? undrar Nina Eklöf.

Nina Eklöf säger att vi inte kan vänta oss ett lika välbevarat skepp som till exempel regalskeppet Vasa.

– Trät är förmodligen uppätet av skeppsmask. Det jag kan se på bilderna är kanoner och artefakter på botten. Det bräckta vattnet i Östersjön gör att vi har skrovhela vrak med masten kvar som när de förliste, säger Nina Eklöf.

Tillhör Colombia

Redan på 1980-talet hittade ett amerikanskt dykföretag skeppet San José. Både Colombias högsta domstol och en domstol i USA har slagit fast att lasten tillhör den colombianska staten, skriver TT.

ARTIKELN HANDLAR OM