Vittne: Jag sprang för mitt liv

1 av 9
NYHETER

LONDON. En knivman högg i går kväll ner tre personer i Londons t-bana.

Polisen utreder händelsen som ett terrorbrott då 29-åringen ska ha skrikit ”Det här är för Syrien!” under attacken.

– Hotbildsnivån för terrorism är fortfarande hög, säger Richard Walton, som leder Londonpolisens arbete mot terrorism.

Londonpolisen kallades till tunnelbanestationen Leytonstone i östra London strax efter klockan 20.00 i går kväll svensk tid. En 29-årig man hade börjat hota människor runt omkring sig med en stor kniv. Han högg sedan minst tre personer på stationen.

Knivhuggaren ska ha skrikit ”Det här är för Syrien!” när han gick till attack. En 56-årig man höggs i magen och låg kvar i en pöl av blod medan vettskrämda Londonbor flydde från platsen.

– När jag gick ner i stationen såg jag en massa människor springa, men jag ignorerade det och gick mot mitt tåg, säger ögonvittnet Laurynas Godvisa, som varit på väg till en julfest, enligt Daily Mail.

– Men plötsligt kunde jag inte tro mina ögon – jag såg en kille med en kniv och en man på marken. Jag var så rädd att jag sprang för mitt liv.

Brottades ner av polis

Klockan 20.06 larmades polis till platsen. När de anlände hade gärningsmannen redan löpt amok i tio minuter, hotat folk och skrikit: ”Det är detta som händer när du jävlas med moder Syrien. Allt ert blod kommer att spillas”.

Han gick emot polisen, som besköt honom med en elpistol innan de kunde brotta ner honom. På ögonvittnens filmklipp kan man se den skrikande gärningsmannen plötsligt falla på rygg och släppa kniven på marken.

– En man greps vid 19.14 (brittisk tid) och togs till en polisstation i östra London där han hålls i förvar, säger en polis från Scotland Yard till Sky News.

Den 56-årige mannen vårdades för allvarliga skador, men de ska inte vara livshotande, uppger Scotland Yard. De två andra ska ha fått mindre skador. På grund av uttalandena om Syrien hanteras händelsen av Londonpolisens antiterroristgrupp.

– Vi behandlar det här som en terroristhändelse. Jag uppmanar allmänheten att hålla sig lugn men vaksam, säger Richard Walton, som leder Londonpolisens arbete mot terrorism, i ett uttalande.

– Hotbildsnivån för terrorism är fortfarande hög, vilket innebär att en terroristattack är väldigt trolig.

”Inte ett dugg förvånad”

Attacken kom dagar efter att det brittiska parlamentet röstat ja till att landet ska delta i flygbombningarna mot terrorgruppen Islamiska Staten i Syrien.

– Jag är inte ett dugg förvånad över att det hände. Det har varit på tapeten i flera år. Efter det som hände i Paris så pratar många om att London står näst på tur – men London har varit i farozonen i femton år, säger Josh Ferrari, 26, som står utanför avspärrningarna, på väg hem från den lokala puben runt hörnet.

– Men vi ska inte ändra på våra liv för detta. Det är fruktansvärt, men vi måste gå vidare med våra liv.

En stor del av tunnelbanelinjen Central Line som går till Leytonstone stängdes av efter knivattacken – för att inte öppna igen under lördagskvällen. Omkring 15 poliser och sju polisbilar bevakade stationen under natten, samtidigt som tekniker då och då gick upp och ner till och från brottsplatsen.

– Det här är den säkraste tunnelbanestationen i London just nu, skämtar en polisman.

”Verkligen fruktansvärt”

Syed Faraz, 45, är på väg hem från jobbet på andra sidan staden. Med den avstängda tunnelbanan har det tagit flera timmar. Han har aldrig sett så många poliser på samma plats i Leytonstone.

– Man anade att någonting skulle hända efter att parlamentet röstat igenom att gå till attack i Syrien, men inte att det skulle hända här ute, säger han.

– Det är verkligen fruktansvärt. Det här är ett fridfullt område i ett fridfullt land. Ibland ser man en eller två poliser här, men ett sådant pådrag har jag aldrig sett här tidigare.

En förbipasserande granne, som vill vara anonym, är i chock.

– Jag jobbar på en av Londons största turistattraktioner och man är helt klart mer på spänn nu. Jag vaknar och är rädd och går och lägger mig rädd. Jag sitter i tunnelbanan och kollar på folket omkring mig – om de ser misstänkta ut, säger han.

– Nu när Storbritannien kommer att bomba i Syrien så var det bara en fråga om när, inte om, någonting skulle ske. Men det är ju extra skrämmande när det händer så nära en.

Labourledaren Jeremy Corbyn kommenterade senare attacken på Twitter och uttryckte sin sorg: ”Knivhuggningen i Leytonstone är chockerande. Mina tankar är med offret och hans familj”, skriver Corbyn.