Ny FBI-räd i terrorutredningen

Foto: Ap
Makarna Tashfween Malik och Syed Rizwan Farook sköts ihjäl av polisen sedan de dödat 14 människor.
NYHETER

FBI har sökt igenom ett hus i Riverside, några kilometer söder om San Bernardino i Kalifornien.

Syed Farook, som tillsammans med sin hustru Tashfeen Malik sköt ihjäl 14 personer i ett möjligt terrordåd, har bott på samma gata.

FBI bekräftar att räden genomförts, men vill inte avslöja några detaljer kring tillslaget. En granne berättar att när Farook bodde på gatan verkade han vara vän med en man som bor där.

NBC News rapporterar att byggnaden ägs av en man som myndigheter tror skaffade skjutvapen som Farook och Malik använde vid den dödliga attacken mot deltagare i en personalfest för offentliganställda i San Bernardino.

Enligt uppgifter använde paret automatkarbiner och pistoler. De hade även placerat ut en hemmagjord bomb i byggnaden, men den detonerade aldrig och kunde oskadliggöras.

Sköts ihjäl

Både Farook och Malik sköts till döds i sin flyktbil, två timmar efter dådet, i en skottväxling med poliser. I deras hem har utredare hittat mängder med vapen, bland annat ett dussintal rörbomber. Att dådet tycks ha varit planerat är faktorer som bidragit till att FBI har hamnat på terrorspåret.

Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har uppgivit att Malik och Farook tillhörde dess anhängare. Myndigheter har uppgivit att Malik, under ett annat namn, på Facebook svurit trohet till IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi. Med hänvisning till myndighetskällor har medier rapporterat att Farook haft kontakt med personer i utländska terrorgrupper.

Obama talar

USA:s president Barack Obama ska enligt Vita huset senare i dag, amerikansk tid, hålla tal där Vita huset utlovar en uppdatering om arbetet kring Farooks och Maliks masskjutning, där även 21 människor skadades fysiskt. För två av dem ska tillståndet vara kritiskt.

Presidenten ska även ta upp ett bredare perspektiv på åtgärder som regeringen vidtar för att uppnå vad Vita huset kallar dess främsta mål: "att hålla det amerikanska folket säkert".

TT-AFP-Reuters