Netanyahu: Skandalöst, Wallström

1 av 2 | Foto: Molly Riley / AP
Benjamin Netanyahu kallar Wallströms uttalanden "skandalösa".
NYHETER

Israels premiärminister Netanyahu fördömer Sveriges utrikesminister Margot Wallströms ordval "utomrättsliga avrättningar" i en debatt om konflikten mellan israeler och palestinier.

Han får stöd av Jan Björklund, partiledare (L) som kallar Wallströms uttalande skandalöst.

Nu svarar Wallström och statsminister Stefan Löfven i ett gemensamt uttalande:

– Det är olyckligt när kraftiga reaktioner sker på felaktiga grunder.

Under debatten i riksdagen i fredags tog Margot Wallström avstånd från palestiniers knivattacker mot israeler och sade att Israel har rätt att försvara sig. Men hon talade även om "utomrättsliga avrättningar".

– Jag fördömer uttalandena, de skandalösa uttalandena, sade Netanyahu inför sin regering, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Det verkar som att hon förväntar sig att Israels medborgare ska blotta sina strupar för de som försöker att hugga dem. Det kommer inte att hända, och vi kommer att fortsätta att skydda israeliska medborgares liv.

Missförstånd

Statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström skriver i ett gemensamt svar på kritiken i ett mejl till TT.

"Utrikesministern sa inte, vilket påståtts, att utomrättsliga avrättningar förekommer i Israel, utan förde ett principiellt folkrättsligt resonemang om rätten att försvara sig och om vikten av proportionalitets- och distinktionsprincipen", skriver Löfven och Wallström.

"Situationen i Mellanöstern är besvärlig nog, utan att behöva tyngas av missförstånd om någons avsikter. Och det är olyckligt när kraftiga reaktioner sker på felaktiga grunder", skriver de.

Häpnadsväckande

Liberalernas partiledare Jan Björklund kräver att Wallström kommer till riksdagen och förklarar sitt uttalande om "utomrättsliga avrättningar", som han kallar häpnadsväckande.

– Antingen måste hon presentera belägg för den typen av mycket, mycket grova anklagelser hon uttalar mot ett annat land, eller så måste hon förklara varför hon sa så. Anklagelserna är häpnadsväckande.

TT: Du tycker inte man ska se till hela svaret?

– Jo, det tycker jag. Och när jag hör vad hon säger är det uppenbart att hon riktar ett mycket grovt angrepp mot Israel.

Björklund ser ett mönster i Wallströms uttalanden om Israel:

– Under Margot Wallström har Sveriges inställning blivit ensidigt Israelfientlig, säger Jan Björklund.

På måndagen ska Björklund lämna in en interpellation om ärendet.

Skarpt svar

Israels vice utrikesminister Tzipi Hotovely säger i en radiointervju att hon och Netanyahu, som även fungerar som utrikesminister, under ett möte under söndagen ska diskutera hur Israel ska svara på kritiken från Wallström, uppger Reuters.

Hotovely förutser ett skarpt svar och antyder att Sveriges regering kan exkluderas ur försöken att väcka nytt liv i fredssamtalen mellan Israel och den palestinska regeringen.

– Sverige har passerat alla röda linjer i relationen med Israel. Det här är ärekränkning av Israel och uttalandena distanserar Sverige från ledet av upplysta nationer som kan delta i dialogen om rättigheter i regionen, sade Hotovely, enligt Reuters.

"Gäller båda sidor"

Margot Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö skriver i ett mejl till TT att utrikesministern inte har sagt att Israel sysslar med "utomrättsliga avrättningar".

"Utrikesministern för ett principiellt folkrättsligt resonemang om rätten att försvara sig och om vikten av proportionalitets- och distinktionsprincipen, dvs. att svaret på våldsamma attacker måste vara rimlig och att man i största möjliga mån måste skydda civilas liv. Det hon säger om detta gäller båda sidor" heter det i uttalandet.

FAKTA

Flera bråk med Israel

När regeringen i oktober förra året erkände den palestinska staten kallade Israel hem sin ambassadör i Stockholm, som en mycket skarp protest mot det svenska beslutet.

I mitten av november blossade ett nytt bråk upp efter en intervju med Margot Wallström i SVT Rapport med anledning av terrordåden i Paris. Hon nämnde då konflikten mellan Israel och palestinierna på ett sätt som förargade Israels utrikesdepartement. Man kallade upp Sveriges ambassadör i Israel och skrev i ett starkt kritiskt uttalande bland annat att Wallström "uppvisar ren fientlighet".

Svenska UD menade att det Wallström sagt hade tagits ur sitt sammanhang. I en intervju i Expressen sade utrikesministern "Israel upprörs över allt vi gör", på frågan om hur relationen mellan Sverige och Israel påverkas.

TT