Ån översvämmad i ovädret – familjens trädgård vattenfylld

1 av 17 | Foto: ROGER LUNDSTEN
NYHETER

LILLA EDET. När familjen Wittlåck vaknade i morse var trädgården en sjö.

Det är den lilla ån bredvid som svämmat över.

– Vi får bygga högre vallar, säger pappa Håkan.

Foto: ROGER LUNDSTEN
Hos Håkan Wittlock och Samantha Saini-Wittlock i Hemån har vattennivån stigit upp till bostadshuset.

Det var natten mot söndagen som vattenflödet i ån ökade rejält bredvid Håkan Wittlåcks och hans familjs hus i Västerlanda utanför Lilla Edet.

Så när de vaknade hade de vatten upp till knäna.

– Vi har sjötomt just nu, säger Håkan Wittlåck på söndagsförmiddagen.

Inte första gången

Ännu värre var det i morse. Då stod vattnet upp till halva däcken på den parkerade bilen på uppfarten efter lördagens intensiva regn.

Det är inte första gången ån svämmar över. När familjen precis hade flyttat in i sitt då nybyggda hus 2006 var det ännu värre. Då regnade det väldigt intensivt i flera månader. Då var vattnet flera centimeter högre och låg halvvägs upp mot grunden.

– Det var mycket värre än nu, grannarna fick parkera sina bilar här eftersom de inte kom fram till sina hus, säger Håkan Wittlåck.

”Lite läskigt”

Dottern Samantha Saini Wittlåck, 10, kommer inte ihåg när det svämmade över sist. Därför tycker hon att det är lite obehagligt nu.

– Det är ju nästan upp till altanen, det känns lite läskigt, säger hon.

Eftersom familjen inte har någon källare är Håkan Wittlåck inte särskilt orolig just nu. Men kommer det att fortsätta att regna kan det gå illa.

– Just nu ser det värre ut än vad det är. Men det är ett kvitto på att vi måste göra ett bättre jobb, och bygga högre vallar, säger han.