Terrorforskaren om IS-kvinnornas liv: "Ett helvete"

1 av 2
NYHETER

Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger att flickan från Linköping är långt från den enda kvinnan som rest för att ansluta sig till IS. Av 286 svenskar som åkt till IS-kontrollerade områden är mellan 35 och 40 kvinnor.

– Det är nog mer, det finns ett mörkertal. Kvinnorna är ungefär i ålderskategorin 17 till 20 år, säger Magnus Ranstorp som leder terrorforskningen på Försvarshögskolan.

Han säger att kvinnorna ofta har en förskönad bild av vad som väntar dem.

– En romantiserad utopi. Man vill kunna leva på ett bokstavstroget sätt, vara med i uppbyggnaden av kalifatet. Det är inte bara våldsvideor som rekryterar, utan helt vanliga saker, ett vanligt liv, säger Magnus Ranstorp.

Verkligheten kvinnorna möter är en helt annat än förhoppningarna. ”Barsk på alla sätt”, säger Magnus Ranstorp. Kvinnorna hämtas från gränsområden där de smugglas in av en manlig eskort, eftersom kvinnor inte tillåts resa själva. De får bo i hus med andra unga tjejer som väntar på att tilldelas, giftas bort, med män som finns där.

”Många blir gravida direkt”

– Många blir gravida direkt eftersom preventivmedel inte tillåts. De kan ha kontakt hemåt, via internetkaféer om de finns, många har bombats senaste tiden, säger Magnus Rantorp.

Han berättar att IS härskar med rädsla och fruktan. Terrorsekten använder sig av angivare för att sätta skräck i sin befolkning.

– De kan stoppa vem som helst, anklaga personen för vad som helst och sen avrätta personen. IS upprättar checkpoints, kartlägger individer. De betalar barn och andra för att vara ögon och öron. Det är ett helvete där nere, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare på Försvarshögskolan.