Nasa skickar julklappar till rymden

NYHETER

USA har skickat sin första transport med livsmedel sedan i våras till den internationella rymdstationen ISS.

Raketen Cygnus lyfte på söndagskvällen runt klockan 22, svensk tid.

Förutom de välhehövliga specerierna fick Cygnus även agera tomtesläde med julklappar från astronauternas familjer.

Vädret var på Nasas sida i Cape Canaveral i Florida när man under söndagen skickade upp Atlas V-raketen som ska ta en kapsel med förnödenheter till ISS.

Om kapseln som planerat anländer på onsdag, blir det den första leveransen från USA till rymdstationen på månader.

I tre dagar har operationen varit strandad på marken efter att vädret varit alldeles för dåligt, med molnig himmel och vindbyar, skriver AP.

Men på söndagen kunde rymdraketen lyfta med den 3 500 kilo tunga lasten. Den består av välbehövliga livsmedel till astronauterna, datorhårdvara, forskningsutrustning – och julklappar från astronauternas familjer.

Nasa har normalt mat för sex månader på stationen men nu har påfyllningen släpat efter några månader på grund av tre misslyckade uppskjutningar.

Fångar in med robotarmen

Väl framme vid rymdstationen kommer astronauten, med det svenskklingande namnet Kjell N. Lindgren, att ta emot kapseln med rymdstationens robotarm.

Julklapparna väntas på med spänning. Den twittrande astronauten Scott Kelly, som befinner sig på ISS, skrev på söndagen: ”Fångade någonting bra vid horisonten. Cygnus vid solnedgången på väg mot rymdstationen!" och en bild på Cygnus ljus i fjärran.

Vad julpaketen innehåller ville inte Nasa avslöja – ingen vill väl få en överraskning förstörd.