Flygrädd man bad en bön – kastades av plan på Kastrup

Marockansk man var på väg hem från tävling i Sverige

Foto: TT.
Den 20-årige mannen var på väg hem från en parkour-tävling i Sverige.
NYHETER

På söndagen tvingades en 20-årig man kliva av ett Air France-plan som skulle lyfta från Kastrup i Köpenhamn. En passagerare hade larmat om ”misstänkt beteende” – men nu bekräftar polisen att mannen misstänktes på felaktiga grunder.

Polis tillkallades till danska flygplatsen Kastrup utanför Köpenhamn på söndagen. En kapten på ett Air France-plan med destination Paris ville att de skulle hämta in en man som ansågs ha uppträtt misstänkt.

Den marockanske mannen, som är 20 år gammal, tvingades av planet som sedan lyfte mot den franska huvudstaden. Enligt kaptenen ska han ha tittat på en video av ”fundamentalistisk karaktär” och bett en bön.

På måndagen bekräftar nu den danska polisen att misstankarna mot honom var grundlösa.

– Mannen fick sitt bagage undersökt, men det visade sig inte finnas något misstänkt där. Och det var en parkour-video han hade tittat på, säger vakthavande befäl till danska TV2.

”Är rädd för att flyga”

20-åringen var på väg hem efter att ha varit och tävlat i Sverige. Organisationen bakom parkour-tävlingen gick på söndagen ut på sin Facebooksida och kritiserade agerandet från flygbolaget och den passagerare som enligt deras uppgifter ska ha pekat ut mannen.

– Enligt honom ska någon ha anklagat honom för att se ut som en terrorist. Han bad en bön eftersom han är rädd för att flyga, säger Filip Ljungberg, eventansvarig på Air Wipp Challenge, till Aftonbladet.

20-åringen hade lämnat Marocko för blott fjärde gången i sitt liv och är inte van att flyga.

”Borde kunna begära en ursäkt”

Med hjälp av Facebookinlägget hoppas Air Wipp få en reaktion från flygbolaget Air France och allra helst den som kom med det grundlösa anklagelserna.

– En officiell ursäkt från flygbolaget eller någonting borde man kunna begära.

Filip Ljungberg menar att det finns en stor uppslutning bland de som håller på med parkour kring allas lika värde – och mot rasism.

– Alla är olika människor från alla världens länder. Vi kan tävla ihop oavsett religion eller bakgrund.

Enligt danska TV2 försenades planet med cirka 45 minuter. Den 20-årige mannen ersattes med en biljett på ett direktflyg till Marocko kort därefter.
Aftonbladet har sökt Air France för en kommentar, och söker 20-åringen själv.

FAKTA

Det här är parkour

Parkour är kroppsövningar som bygger på snabb och effektiv förflyttning samt forcering av hinder med endast den egna kroppen som hjälpmedel

Parkour utövas oftast i befintliga stadsmiljöer, där murar, husfasader och andra hinder forceras med bland annat löpning, hopp, klättring och balansering.
 

Parkour har även karaktären av mental övning i att ta kontroll över en pressad situation men samtidigt vara medveten om sina begränsningar.

Det finns inga tävlingsmoment i Parkour och det finns inga krav på prestation.
 

Källa: www.ne.se och www.parkouracademy.se

ARTIKELN HANDLAR OM