Max femdubblar sitt vegetariska utbud

”Bra för klimat och hälsa”

Foto: TT.
Max utökar det vegetariska utbudet.
NYHETER

Hamburgerkedjan Max storsatsar på vegetariskt efter årsskiftet. En femdubbling av antalet vegetariska alternativ och en helt vegansk hamburgare står på menyn, enligt Veckans Affärer.

Vegetarianer och veganer ska känna sig mer välkomna på hamburgerkedjan Max restauranger framöver. Den 21 januari ändras menyn, som då ska bestå av femdubbelt så många vegetariska alternativ.

– Köttkonsumtionen är en av vår tids stora klimatutmaningar, därför är det viktigt för oss att kunna erbjuda riktigt goda och klimatsmarta alternativ, säger vd:n Richard Bergfors till Veckans Affärer.

Han är kritisk till den industri som hamburgerkedjorna själva är en del av.

– Vi vet att det skulle vara bra för både klimatet och hälsan om människor åt mindre rött kött, säger han.

Mcdonalds: ”Tittar på fler alternativ”

Hos en av de största konkurrenterna, Mcdonalds, finns inga liknande planer. Men företaget ser över om de kan införa fler vegetariska alternativ.

– Vi har under längre tid tittat på fler vegetariska alternativ till vår meny. Bland annat så följer vi upp lanseringen av Veggie Clubhouse som gjordes i Tyskland tidigare i höstas. Exakt vad det blir för produkt eller när den kan komma att lanseras är för tidigt att säga, säger presschefen Alexandra Svenonius till Aftonbladet.

Enligt henne är efterfrågan på annat än rött kött stor.

– Sedan många år har vi haft vegetariska alternativ på menyn och vi har även sett hur kyckling har blivit en större del av gästernas val.

Sarah Ekvall, pressansvarig för Burger King, menar att efterfrågan på vegetariskt ökat de senaste åren. I nuläget finns dock inga konkreta planer på en utökning.

– Vi jobbar löpande med att utveckla nya produkter och smaker över hela vår meny. Självklart tittar vi även på vegetariska och veganska alternativ, säger hon till Aftonbladet.