Ny app kopplar ihop flyktingar och boende

Foto: Welcome!
NYHETER

I kväll lanseras appen "Welcome!". Det är en helt ny app som ska koppla ihop nyanlända flyktingar med bofasta svenskar. "Det finns i dag ett stort engagemang som inte tagits tillvara på".

I samband med We are one-galan på Friends Arena kommer även en helt ny app att lanseras. "Welcome!" är en smartphone-app som ska koppla ihop nyanlända flyktingar med bofasta svenskar. Och skaparna bakom appen hoppas att detta kan underlätta för svenskar att engagera sig och bidra till bättre integration.

– När flyktingkrisen kulminerade under hösten hade vi många vänner som kände att de ville göra mer än att bara skänka kläder - men det visade sig vara svårt att få kontakt med de överbelastade hjälporganisationerna. Då tänkte vi "varför kan man inte bara få direktkontakt med varandra?" och så kom idén med "Welcome!" till, säger Emma Rosman till Aftonbladet, som tillsammans med Tobias Rosman, Kim Wijk och Daniel Marell är initativtagare till appen.

Appen översätter automatiskt

I "Welcome!" kan man sätta ribban på den nivå som passar en själv - allt från att bjuda över folk på fika till att bara svara på lite frågor från nyanlända i sin telefon på tunnelbanan.

– Den största barriären är ofta språket, eftersom många nyanlända inte kan svenska. I appen har vi därför lagt in en automatisk översättningsfunktion - så även om du skriver på engelska och den du har kontakt med på arabiska översätts det automatiskt till de olika språken, säger Emma Rosman.

"Ta tillvara på engagemanget"

I samband med lanseringen har den ideella organisationen bakom appen tillsammans med opinionsundersökningsföretaget Norstat, även gjort genomfört en undersökning på svenskars åsikt i flyktingfrågan. Av 750 deltagare svarade 51 procent att Sverige bör erbjuda en fristad för människor på flykt – men 49 procent är osäkra på att myndigheter och biståndsorganisationer hjälper flyktingar på bästa sätt.

– De som svarat att vi kanske inte hjälper på bästa sätt vill i hög grad även engagera sig personligen för att kunna hjälpa flyktingar. Så på det sättet finns det i dag ett stort engagemang som inte har tagits tillvara på tidigare. Det hoppas vi kunna ändra på nu genom att bredda paletten på vad man kan göra från att ge gåvor till att inkludera folk i sina egna intressen.

"Vända krisen till en möjlighet"

Hundratals nyanlända har redan nu hört av sig till företaget och bett om att få tag i appen.

– Nu hoppas vi på att hundratusentals svenskar faktiskt blir den kontaktperson som så många saknar. För oerhört många nyanlända är väldigt ensamma. Så om privatpersoner börjar engagera sig nu kan vi vända den här flyktingkrisen till en flyktingmöjlighet, säger Emma Rosman.