Nicole, 20, blev hjärnskadad – nu ställs chauffören inför rätta

Mamman: ”Hon kämpar varje dag, men vi kan inte kommunicera”

1 av 15 | Foto: DANIEL NILSSON
Aftonbladet träffade Nicole Pike, då 20, i maj 2015. Efter trafikolyckan behöver hon hjälp med allt. Hon har svåra hjärnskador. Här med pappa Patrik och personliga assistenten Emma.
NYHETER

I september förra året skadades Nicole Pike, 20, livshotande i en trafikolycka.

Hon fick svåra hjärnskador och kan inte längre tala, äta, svälja eller styra sin kropp.

Nu ställs den 24-årige lastbilschauffören från Nederländerna inför rätta för vållande till kroppsskada, grovt brott, och grov vårdslöshet i trafiken.

Nicole Pike, då 19, hade nyligen tagit studenten och var en tjej med stor livsaptit och tre jobb – som hår- och makeupartist, kosmetikasäljare och förare av djurambulans.

Det var den 12 september 2014 som motorn på djurambulansen började ryka kraftigt mitt på motorvägen, strax utanför Helsingborg. Nicole blev rädd och stannade till i vägrenen. En bilbärgare på väg parkerade 20 meter framför för att hjälpa henne.

När han skulle ställa ut varningstriangeln fick han se en lastbil med släp komma farande cirka 70 centimeter inne på vägrenen i hög hastighet, i 80-85 kilometer i timmen. Flera bilister vittnade om att lastbilen framfördes väldigt vingligt och långt ute i vägrenen.

Lastbilen var bara 60-80 meter bort och på väg rakt mot djurambulansen. Nicole stod mellan den och bärgarbilen.

– Jag insåg att han inte skulle hinna stanna. Jag skrek "spring, han kommer att träffa bilen" till flickan. Lastbilen körde fullt blås. Den bromsade över huvudtaget inte, säger bärgaren i polisens förundersökning.

– Jag såg att hon vände sig om och började springa, sen vände jag mig också och sprang.

De kastade sig över sidoräcket. Bärgarens chaufför hann fyra meter, Nicole max två. Han träffades av något i knävecket och föll omkull. Längre bort låg Nicole livlös.

Likgiltig inför människoliv

I tre veckor kämpade hon för sitt liv med svåra skador på halsartären, lungorna, hjärnan, nerverna och flera frakturer.

Nicole fick svåra hjärnskador. Hon kan inte längre tala, svälja, kommunicera eller styra sin kropp.  Det är bara vänsterarmen och handen som fungerar lite. Nicole har även drabbats av epilepsi och kan få livshotande anfall.

Nicole Pike var förra året en av de 2 395 personer som skadades svårt i vägtrafiken. Totalt skadades 17 525 personer och 270 dog.

I dag – den 8 december – ställs den 24-årige chauffören från Nederländerna inför rätta i Helsingborgs tingsrätt. Han är misstänkt för vållande till kroppsskada, grovt brott, och grov vårdslöshet i trafiken.

Åklagaren hävdar att chauffören varit grovt oaktsam och visat uppenbar likgiltighet inför andra människoliv. Brottet bedöms som grovt eftersom gärningen innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag.

Otillräcklig vila

Enligt lastbilens färdskrivare hade föraren inte haft tillräcklig dygns- eller veckovila. Men hans försvarare, Stefan Rosell, håller inte med om detta.

– Jag kan konstatera att min klient innan händelsen hade en dygnsvila på 15 timmar samma dygn, så jag delar inte den uppfattningen. De anmärkningar som finns ligger flera dagar tillbaka i tiden och handlar bara om minuter. Han har varit både nykter och utvilad.  Blodprover visar att misstankarna om rattfylleri och narkotikabruk var grundlösa, säger Stefan Rosell.

Själv uppger den åtalade mannen i polisförhöret att han inte minns vad som hände och har inget minne av att ha varit i Sverige. Mannen ådrog sig huvudskador vid olyckan.

– Vi hoppas ju att han ska dömas. Om man kör med den vikten på lastbilen och på det sättet då är det totalt oansvarigt, säger Nicoles mamma, Ann Pike.

Rider på Ofelia

Nicole behöver hjälp med allt, hela tiden. Hon har en personlig assistent dygnet runt, åtta timmar får hon hjälp av två.

– Nicole kämpar varje dag och gör små framsteg, men vi har fortfarande ingen kommunikation med henne. Däremot har hon börjat göra små saker på uppmaning, säger Ann Pike.

Nicole har lärt sig öppna och stänga vänsterhanden. Hon kan sträcka ut rätt antal fingrar när någon säger siffrorna ett till fem. Hon kan även lägga några pusselbitar med knoppar i barnpussel för 1-3-åringar.

Två gånger i veckan skrittar Nicole på sin häst Ofelia med stöd av tre personal. Hästen fick hon av storasyster Nathalie, 27, efter olyckan. Nicole badar även i bassäng och tränar på att stå och gå med hjälp av en automatisk lift och en bärsele. Träningen har gjort henne starkare och stabilare.

Föräldrarna gläds över sådana små framsteg.

Men livet har gått fullständigt i kras.

– Vi är helt knäckta. Men vi har fått massor av stöd från människor runt om i landet som varit i liknande situationer. Helt fantastiskt att folk engagerat sig så mycket, säger Ann Pike.

Läs mer på Nicoles Facebooksida

FAKTA

Antalet dödade och svårt skadade personer i vägtrafiken (polisrapporterade):

Dödade:

2010: 266

2011: 319

2012: 285

2013: 260

2014: 270

Skadade:

2010: 23 305

2011: 22 360

2012: 22 825

2013: 20 262

2014: 17 525

Varav svårt skadade:

2010: 2 888

2011: 3 127

2012: 2 976

2013: 2 721

2014: 2 395

Källa: Transportstyrelsen