Polisens varning: Nytt mobilt hot har nått Sverige

NYHETER

Ett nytt mobilt hot har nått Sverige.

Via en trojan låser ”banditer” din telefon och påstår att du porrsurfat olagligt.

Sedan tvingar de dig att betala om du vill använda din telefon igen.

Polisens bedrägerirotel har gått ut med en varning på sin Facebook-sida.

Varningen gäller ett nytt mobilt hot som nått Sverige i form av en trojan som skickas till din mobiltelefon via e-post. Polisen har varnat om liknande bedrägerier förr men nu har de första anmälningarna trillat in i Sverige.

Mejlet ser ofta ut att komma från ett välkänt företag men i det finns en trojan som mottagaren luras att klicka på. När man klickat så låser bedragarna din telefon i utpressningssyfte.

– Banditerna låser mobiltelefonerna och påstår att innehavaren har porrsurfat olagligt och att de måste betala för att få mobiltelefonen upplåst, skriver Jan Olsson på polisens bedrägerirotel på Facebook.

FBI rekommenderade betalning

Polisens information om trojanen är i nuläget knapphändig. De bedömer sannolikheten att låsa upp telefonen utan att betala bedragarna som noll. Jan Olsson drar paralleller till den trojan som drabbade Postnord tidigare i höst.

– Då rekommenderade till och med FBI att man skulle betala för att låsa upp sin dator, säger han till Aftonbladet.

Kan trojanen drabba alla telefoner?

– Vi vet inte i dagsläget. Men den här arten av trojaner bryr sig inte om om det är en Iphone eller android, säger Jan Olsson.

Varifrån trojanen kommer och hur länge den funnits i Sverige är i nuläget oklart, men Jan Olsson tror att många kan drabbas.

– Jag fick in den första anmälan klockan 15. En kvart senare fick jag in en ny från en helt annan station, så det verkar gå snabbt, säger han.

”Ta backup”

Polisen uppmanar drabbade att omedelbart anmäla händelsen och sedan kontakta sin operatör för att se om det går att rädda någon information från telefonen.

Jan Olsson uppmanar till eftertanke och försiktighet när det gäller att klicka på länkar. Men han säger också att det här kan drabba vem som helst.

– Jag tror inte att de som drabbats har kollat på barnporr, säger han.

Olssons råd är enkelt:

– Se till att ha backup på din telefon.

Samtidigt höjer han dock ett varningens finger:

– Backupa inte på till exempel en extern hårddisk om du redan drabbats. Då låser sig troligen även den externa disken.