Gå bananas nu – medan de finns

Obotlig skadesvamp hotar slå ut nästan hela världens bananproduktion

Foto: COLOURBOX
Snart inte kvar på banan Ta en rejäl tugga. Det finns inget botemedel mot den nya banansmittan som sprids snabbt och som kan slå ut ­hela den samlade bananskörden om inte forskarna hinner få fram en ny resistent bananplanta.
NYHETER

En gammal slagdänga kan tyvärr snart bli sann.

Yes, we have no bananas!

En skadesvamp från Sydostasien har kapacitet att slå ut nästan hela världens bananproduktion.

Det är inget falsklarm eftersom det hänt en gång tidigare.

Under 1950-talet slog skadesvampen, som döptes till Panamasjukan, ut den då världsledande bananplantan Gros Michel -”Big Mike” på engelska.

Forskaren Dan Koeppel reste till ett 30-tal länder och skrev en bok om skadeverkningarna.

Som tur var fanns då en annan bananplanta som man trodde var resistent mot Panamasjukan – Cavendish – och som sedan tog över efter Gros Michel.

Fruktansvärd verkan

Det nya hotet har döpts till Tropical Race 4, TR4. Koeppel kommenterar sjukan i tidskriften Scientific American:

– Det finns inget botemedel, och när den kommer så går det snabbt och med fruktansvärd verkan, förmodligen kommer den att slå ut hela den samlade bananskörden.

I nuläget är länder som Malaysia och Sumatra i Asien drabbade liksom Australien och Moçambique i Östafrika samt Jordanien. Forskare anser att det bara är en tidsfråga innan panamasjukan sprider sig över Atlanten till Mellan- och Sydamerika.

Ett problem är att smittan sprids så snabbt – till exempel via jord på fotsulor, bil- eller traktordäck och inte minst i containrar på fartyg.

Kamp mot klockan

För forskarna blir det nu en kamp mot klockan. Hinner de få fram en ny bananplanta som är resistent mot Panamasjukan när nu Cavendish inte var det?

För vissa länder är det en ödesfråga. Ecuador står för 29 procent av världsexporten medan Costa Rica, Colombia och Filippinerna har 10 procent vardera. Världens samlade export av bananer är värderad till cirka 60 miljarder kronor per år.

Även kokbananer, basföda för drygt 400 miljoner människor i främst Asien, riskerar att angripas av TR4.

– Det är också värt att uppmärksammas, säger Karin Nordin, växtskyddschef på Jordbruksverket.

– Panamasjukan är en av de sjukdomar som kan slå väldigt hårt globalt sett. Inte bara för att den är så aggressiv mot just Cavendish, den sort vi har i våra fruktskålar.

1 av 5

Klarar vi oss utan bananer?

Lasse Åberg, 75, Bålsta, författare, konstnär och musiker i Electric Banana Band:

– Frågan är i stället klarar vi oss utan ortolansparv och almar? De är också utrotningshotade. Vi får allt skylla oss själva. Sedan skulle folk bli väldigt nostalgiska när de hörde vårt gamla bands namn Electric Banana band. Det kanske fick kallas Electric Epidemic band i stället.

Gösta Linderholm, 74, Vaxholm, artist, gjorde ”Bananskivan” ihop med Fred Åkerström:

– Nej, jag har själv varit utklädd till en banan och stått på Hötorget i Stockholm och sjungit på 70-talet. Damerna i fruktstånden blev alldeles tokiga. Jag kämpade för bananens överlevnad. Det är en underbar frukt.

Josefine Jonasson, 39, Stockholm, dietist:

– Ja, i Sverige klarar vi oss alldeles utmärkt utan att äta bananer. De är bra för de är näringsrika och ett perfekt mellanmål. Men det är inget i dem som vi inte kan få i oss från andra livsmedel.

Chiquita Löfman, 36, Göteborg, student på universitet:

– Ja, självklart klarar vi oss utan bananer. Sett ur ett perspektiv att jag är förälder till tre små barn så skulle det vara en stor förlust. Bananer är ett oslagbart mellanmål till dem.

Therésia Franklin, 38, Stockholm, journalist och författare, skriver böcker om desserter och kakor:

– Ja, personligen klarar jag mig utmärkt utan bananer. De är ofta hårt besprutade, skeppas över halva jordklotet och ruttnar snabbt efter några timmar i fruktskålen. De duger nätt och jämt till att mosa ner i en sockerkaka.

1 av 2

Yes, we have no bananas

Den populära sången, ­eller slagdängan, skrevs 1922 av Frank Silver och Irving Cohn till en Broadway-revy.

Benny Goodman and his ­orchestra spelade senare in en ny version. Och den har framförts i ett flertal filmer.

I Sverige användes den först av Karl Gerhard i en ­kuplett, ”Vi har inga bananer” 1923. I modern tid sjöngs den av Trazan och Banarne i barn-tv och med text av Lasse Åberg, ”Dom har inga bananer”.