Inga kvinnor aktuella för toppjobbet på Telenor

1 av 2 | Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT
Sigve Brekke, 55, koncernchef för norska mobiljätten Telenor.
NYHETER

Efter månader av spekulation utsågs i maj Sigve Brekke, 55, till ny koncernchef för norska mobiljätten Telenor.

Något som utlöste svidande kritik mot bolaget – där ledningens tre mest meriterade kvinnor aldrig ens var aktuella för toppjobbet.

Telenor hävdar själva att flera kvinnor varit aktuella i processen.

I våras möttes Telenor av hård kritik – som de uppges ha gjort allt för att avfärda.

Till och med genom att uppmana ledningens kvinnor att ljuga för media, skriver VG.

Den 21 maj i år intervjuades Telenors styrelseordförande Svein Aaser i norska tv-kanalen NRK och pressades om hur många kvinnor som varit aktuella för toppjobbet som koncernchef.

– I slutrundan hade vi med oss både kvinnor och män, både från Norge och utlandet, sa han till NRK.

Inga kvinnor nämndes vid namn.

Uppmanats ljuga

Nu skriver VG att samma dag som Aaser intervjuades i NRK ska han senare ha ringt till en av ledningsgruppens kvinnor, Berit Svendsen, 52. Han ska då ha uppmanat henne att bekräfta att hon var en del av anställningsprocessen, uppger VG.

En sådan bekräftelse skulle kunna ha en dämpande effekt på den värsta kritiken, bland annat från näringsminister Monica Mæland som genom staten äger 54 procent av bolagets aktier.

Men Berit Svendsen vägrade – just eftersom hon inte varit aktuell.

Inte heller de övriga två av ledningens tre mest meriterade kvinnor, Kristin Skogen Lund och Hilde Tonne, uppges ha varit aktuella.

Kampen förlorad

Näringsminister Mæland hade tidigare uppmanat Telenor att grundligt leta efter kompetenta kvinnor till toppjobb, inte minst efter att statligt kontrollerade jättarna Statoil och Yara nyligen tillsatt två män som nya koncernchefer.

Enligt VG har norska näringsdepartementet haft aningar om att kampen om koncernchefsjobbet hos Telenor varit avgjord på förhand och att anställningsprocessen varit ett spel för galleriet.

Även förhandsfavoriten utifrån sett, Berit Svendsen, ska ha upplevt kampen tidigt som förlorad. Hon hade varit på en intervju med ansvarigt rekryteringsföretag ett år innan koncernchefsposten skulle utses, men aldrig upplevt det som en anställningsintervju.

– Detta är redan avgjort, ska hon sagt till kollegor.

VG har förgäves försökt nå styrelseordförande Svein Aaser, som i oktober fick sparken från Telenor.

ARTIKELN HANDLAR OM