DSB kan stoppa trafiken över bron

Öresundsbron.
NYHETER

Danska tågbolaget DSB tackar nej till jobbet som gränskontrollanter.

Nu hotar de med att stänga all trafik över gränsen om id-kontrollerna blir verklighet.

Danska statliga tågbolaget DSB har varken resurser eller rätt kunskap för att utföra id-kontroller. Man har inte heller rätt teknik som krävs för att kontrollera om uppgifterna stämmer, skriver dr.dk.

I dag börjar Folketinget, den danska riksdagen, att behandla ett lagförslag om att transportbolagen har ansvar för att kontrollera identiteten på alla resenärer som reser över danska gränsen från ett annat Schengen-land.

”Stopp i all trafik”

DSB:s besked skulle drabba Skånetrafiken.

– Jag uppfattar det som att det skulle betyda stopp för all trafik. Men beslut är inte fattat i Folketinget än. Och vi fortsätter dialogen med DSB för att hitta en lösning, säger Ulrika Mebius, Skånetrafikens talesperson till Sydsvenskan.

Men förslaget är inte populärt hos det danska tågbolaget. Anledning: DSB är oroliga för att det kan uppstå situationer där man tvingas bryta mot lagar i Sverige, Tyskland eller Danmark.

– Det är ingen bra lösning att stoppa trafiken och jag tror inte heller att det blir så. Det är en alldeles för viktig förbindelse för att det ska bli stopp, säger säger Ulrika Mebius till TT.

Ska kontrollera pass

Än så länge är det oklart vad regeringens förslag kommer att innebär rent konkret för transportörerna.

Beslutar Folketinget om så kallat transportöransvar, får DSB ansvar att kontrollera pass- och visum av de passagerare som kommer från utlandet.

– Alla vi transportörer ställs inför en svår situation, men vi måste vara lite lösningsorienterade, säger Ulrika Mebius.