Psykolog: ”Barn kan ta skada av föräldrars mobilanvändande”

1 av 3
NYHETER

Föräldrar som är storanvändare av smartphones skickar samma signaler till sina barn som om de skulle vara deprimerade.

– Om man som barn är utlämnad till en person som inte orkar att kommunicera med en, så utvecklas man sämre rent kognitivt. De här barnen blir sena i sin utveckling, säger psykologen Kerstin Johannesson, till P4 Sjuhärard.

Kerstin Johannesson är ordförande i Psykologer för mödrahälsovård och barnhälsovård inom Sveriges Psykologförbund. Hon menar att föräldrar inte märker hur upptagna vi är av våra telefoner.

– Men barn märker att vi är psykiskt frånvarande och upplever då att vi inte är tillgängliga. Är man då ett litet barn försöker man påkalla uppmärksamhet, och när det misslyckas, så kanske man lättare ger upp det och det, har vi sett, har stora och tråkiga konsekvenser, säger hon till P4 Sjuhärard.

Att likställa med depression

Hon menar att det är att likställa med att ha en förälder som är svårt deprimerad, eftersom att barn är byggda för att ha social kontakt.

– Om man blir väldigt upptagen av något annat, så är jag rädd att det skulle kunna vara så. Hos de föräldrar som är svårt deprimerade är det ju inte just det faktum att de är deprimerade som är problemet, utan det är just den här avsaknaden av kontakt.

Själv skulle Johannesson endast titta i sin telefon när barnet antingen sover eller är med andra.

”Blir sena i utvecklingen”

Än så länge är det svårt att veta exakt hur konsekvenserna kommer att bli. Men om det är så att barnen påverkas av föräldrarnas mobilanvändande på samma sätt som om de vore deprimerade så menar Johannesson att det kommer att påverka barnens utveckling.

– Om man som barn är utlämnad till en person som inte orkar att kommunicera med en, så utvecklas man sämre rent kognitivt. De här barnen blir sena i sin utveckling, och de tar inte ifatt det, och de har en större risk att själva inte mår bra, säger hon till P4 Sjuhärard.