39-åringen häktad för mordet

Varken nekar eller erkänner - minns inte händelsen

1 av 18
NYHETER

ONSALA/STOCKHOLM. Han misstänks ha mördat sin barndomsvän och skadat två grannar svårt.

Nu har 39-åringen häktats i Varbergs tingsrätt, misstänkt för mord och två fall av mordförsök – och han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

När åklagaren läste upp beskrivningen av gärningarna som mannen misstänks för så föll han i gråt.

Ett stort medieuppbåd var på plats i Varbergs tingsrätt för att bevaka häktesförhandlingen. Den misstänkte mannen, klädd i Kriminalvårdens gröna kläder, hade en grön handduk över huvudet när han leddes in i salen.

Efter att han satt sig ner tog han bort handduken för ansiktet.

När åklagaren läste upp gärningsbeskrivningen började mannen gråta – enligt Aftonbladets utsände verkade mannen vara helt förkrossad.

Den misstänkte varken erkänner eller förnekar brott. Enligt mannens försvarsadvokat Anna Heurlin har 39-åringen ingen klar minnesbild av händelsen.

– Han förstår att han kan ha begått allvarliga gärningar. Därför medger han häktningen, sa advokaten i rätten.

Åtal innan jul

Efter några minuter fortsatte förhandlingar bakom stängda dörrar. Det tog dock inte lång tid innan medierepresentanternas släpptes in igen. Då kom beskedet att mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för mord och två fall av mordförsök, ett besked 39-åringen tog emot utan att röra en min.

Åtal ska vara väckt senast den 22 december. Det kan dock bli så att åklagaren begär förlängd åtalstid. Mannen ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Aftonbladets team på plats mötte advokat Anna Heurlin i tingsrätten efter förhandlingen. Då var hon ytterst fåordig:

– Jag har inga ytterligare kommentarer, sa hon.

Mord och mordförsök

Det var i lördags kväll som polisen larmades till villaområdet i Onsala, söder om Kungsbacka. Där hade en man i 40-årsåldern blivit huggen med en kökskniv i bröstet under en parmiddag. Han avled omedelbart.

I en grannfastighet hittades sedan två svårt skadade personer. De hade blivit utsatta för ett våldsamt angrepp med ett okänt tillhygge.

I ett tredje hus kunde polisen gripa en 39-årig misstänkt gärningsman, som senare anhölls för mord och två mordförsök.

Mannen uppges ha mått psykiskt dåligt en längre tid. Enligt Aftonbladets källor led han av vanföreställningar om att han var förföljd, och han har vårdats på sjukhus. Enligt Kungsbacka-Posten blev mannen utskriven bara några dagar före dåden.

39-åringen är barndomsvän med den mördade. Enligt Kungsbacka-Posten var det den misstänktes hustru som tagit initiativ till den ödesdigra middagen. Syftet med den var att få mannen att må bättre.

Livshotande skador

De skadade är en kvinna i 30-årsåldern och en man i 35-årsåldern. De vårdas båda på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Pressjouren där uppgav på tisdagseftermiddagen att kvinnans tillstånd är fortsatt livshotande. Mannens tillstånd är allvarligt men stabilt.

Enligt Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i Halland, har polisens bild över händelseförloppet börjat klarna.

– Genom förhör och tekniska undersökningar har vi skaffat oss en god uppfattning av vad som har hänt under den aktuella kvällen, sa han till Aftonbladet i går.