Röda korset anställde asylsökande Hazem

Nu hoppas de att fler vågar satsa på nyanlända

Foto: Röda Korset
Asylsökande Hazem Al-Sayed sökte - och fick - jobb på Röda korset i Strömsund
NYHETER

Hazem Al-Sayed kom till Sverige för ett år sedan. Trots att han fortfarande är asylsökande har han redan lyckats få jobb och bostad. Nu vill Röda korset få fler att våga satsa på nyanlända.

"Jag tror att många företag skulle kunna anställa asylsökande".

För ett år sedan kom syriske Hazem Al-Sayed till det lilla samhället Strömsund i Norra Jämtland. Ganska exakt ett halvår efter det kliver han in genom dörren på Röda korsets second hand-butik Kupan och frågar, på flytande svenska, om han inte kan få praktikplats hos dem.

– Jag undrade om han hade kassavana och det sa han att han hade och att han även var utbildad tekniker i Damaskus. Och när jag sedan frågade om han gick på SFI, eftersom han pratade så bra svenska, sa han att nej, det får man inte göra om man är asylsökande, men däremot pluggade han svenska själv, berättar Björn Ramström till Aftonbladet, ordförande i Ströms Rödakors-krets och den som stod i butiken den dagen.

Blev erbjuden anställning

Björn Ramström blev så imponerad av Hazem, som utöver svenska även talar flytande engelska och arabiska, att han tog upp förfrågan till styrelsen. När de sedan kontaktade Migrationsverket om detta märktes det att de inte var särskilt vana vid att få sådana förfrågningar.

– Efter lite diskussion godkände de sedan att han skulle få jobba, men bara ett visst antal timmar så han inte översteg de ersättningsnivåer de kunde ge. Så då fick han börja hos oss men det visade sig snabbt att han ju var så duktig och bra att jag beslöt att anställa honom på heltid – och då kom nästa hinder.

"Vill man så kan man"

För att få arbeta i Sverige behöver man ett personnummer med de fyra sista siffrorna. Som asylsökande har man inget sådant och därför kan man heller varken öppna ett bankkonto eller få lön utbetald. Däremot kan man ansöka om ett samordningsnummer hos Skatteverket. Det kan ersätta personnumret – men det går inte i en handvändning.

– Vi tänkte att allt det där skulle lösa sig. Så Hazem skaffade en bostad och vi betalade till en början ut hans lön kontant. Det är så många som säger att ingenting går och istället för möjligheter ser de hinder. Så jag vill meddela dem att om man bara vill så kan man, säger Björn Ramström.

Vill att fler ser kompetenserna hos nyanlända

Han berättar att det inte bara är Röda korset som insett vilken tillgång Hazem Al-Sayed är utan även Strömsunds kommun.

– Hans rykte har spridits som en löpeld över orten. Alla vet att om man vill ha hjälp kan man gå till Hazem. Och nu får han även betalt av kommunen för att åka runt och informera och agera tolk. Jag hoppas att folk inser vilken kompetens som finns hos de människor som kommer hit och vad de kan bidra med. Jag tror att många företag skulle kunna anställa asylsökande, säger Björn Ramström.

Så kan du låta asylsökande jobba

Praktisera som asylsökande

  Under tiden du är asylsökande har du möjlighet att praktisera på företag eller organisationer.

  Innan praktiken kan börja behöver ett avtal skrivas mellan Migrationsverket och praktikplatsen. Det är så du kan garanteras handledning samt att det finns en försäkring om något skulle hända.

  Du får dock ingen lön under praktiktiden.

Arbeta som asylsökande

Tanken är att du som asylsökande ska försörja dig själv under tiden du väntar på beslut. Antingen kan du då leva av egna sparpengar eller arbeta.

För att få arbeta krävs ett bevis på att du är undantagen från skyldigheten att ha arbetstillstånd. Det kan du få om du kan lämna in identitetshandlingar, ditt ärende prövas i Sverige och att din ansökan har grund.

Om du har dagersättning måste du också anmäla din inkomst till Migrationsverket. Dessutom behöver du få ett samordningsnummer från Skatteverket, det är till för de som saknar personnummer och behövs för att kunna betala in skatt och för att få sjukpenning om man är hemma från jobbet.

Om du får avslag på din asylansökan kan du som arbetat också söka om uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige.

Källa: Migrationsverket