”Tokig så det räcker och blir över”

Leif GW Persson
NYHETER

Det ”blixtrade” till i 19-åringens huvud när han mötte Ida, 21, i motionsspåret.

Den rättspsykiatriska utredningen visar att 19-åringen var påverkad av en psykisk störning när han ströp Ida Johansson till döds.

Men det räcker inte för att döma honom till vård.

– Jag tycker han är tokig nog, han är tokig så det räcker och blir över, säger Leif GW Persson i SVT:s Veckans brott.

19-åringen har erkänt att han mördade Ida Johansson, 21, i motionsspåret.

Enligt åtalet så valdes Ida Johansson ut slumpmässigt. Åklagaren har sagt att 19-åringen överföll Ida Johansson med uppsåt att utföra en brutal våldtäkt. Ida gjorde motstånd men 19-åringen övermannade henne och ströp henne till döds.

”Har väldigt starka tvångstankar”

Efter mordet har 19-åringen genomgått en sex veckor lång rättspsykiatrisk utredning. Den slår fast att han visserligen lider av en psykisk störning men inte så allvarlig att han inte kan dömas till fängelse.

I SVT:s Veckans brott säger kriminologen Leif GW Persson att han är förvånad över utredningens resultat.

– Jag tycker nog han är väldigt tokig. Han har väldigt starka tvångstankar och sådana brukar närmast vara en garanti för återfall i brott av liknande slag, säger professorn i programmet.

”Mer adekvat påföljd”

Troligast nu, enligt Leif GW Persson, är att 19-åringen döms till fängelse för mordet på Ida Johansson. Men med tanke på hans unga ålder kan han inte dömas till livstidsfängelse. Maximalt kan 19-åringen få 18 år. Leif GW Person är övertygad om att fängelsestraffet blir betydligt kortare än så.

– I och med att han är så uppenbart knepig i huvudet kommer de ge honom en viss rabatt. Den troliga påföljden ligger någonstans mellan 10 och 12 års fängelse.

Leif GW Persson säger också i programmet att 19-åringen har många ”illavarslande klassiska egenskaper” och att rättspsykiatrisk vård vore mer lämpligt än fängelse.

– Hade han hamnat hos psykvården i stället tror jag dels att det hade varit en mer adekvat påföljd med tanke på hans tillstånd och dels tror jag att han hade kunnat bli sittande längre.