Aftonbladet/Inizio: Majoritet för svenskt stöd i USA:s kamp mot IS

1 av 2
NYHETER

En majoritet av svenska folket vill stödja USA i kampen mot terrorsekten IS. Enligt Aftonbladet/Inizios undersökning vill 6 av 10 svenskar bidra med stridsflyg, logistikstöd och specialstyrkor för att slå ut terrororganisationen.

– Jag trodde inte att det skulle vara så tydligt för och emot, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

Under tisdagen kom beskedet att USA ber Sverige om hjälp i kampen mot IS. Det är USA:s försvarsminister Ashton Carter som skickat ett brev till sin svenska motsvarighet Peter Hultqvist (S) samt en rad andra länder, däribland Norge, där man ber om stöd i kampen mot terrororganisationen.

– Vi står enade bakom att bekämpa IS, men försvarsministern ger inga kommentarer innan brevet är färdigberett, sa Peter Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radebo till Aftonbladet under gårdagen.

”Förvånande resultat”

Efter att brevet blivit känt frågade Aftonbladet/Inizio svenska folket om de är för eller emot att Sverige bidrar med stridsflyg, logistikstöd och specialstyrkor mot IS. 59 procent är för, 22 procent emot och 19 procent är tveksamma eller vet inte.

Karin Nelsson, opinionschef på Inizio, blev förvånad av resultatet.

– Jag trodde inte att det skulle vara tydligt. Jag trodde att fler skulle vara emot eller att fler skulle vara tveksamma, säger hon.

”Försvarsfrågan engagerar”

Karin Nelsson jämför undersökningen med tidigare undersökningar där Inizio frågat om Nato-medlemsskap. Där har opinionen börjat svänga mer åt ja-hållet och allra tydligast märks resultatet hos Alliansens väljare.

I frågan om Sverige ska bistå USA i stöd mot IS är fler av Alliansens väljare positiva, än de som sympatiserar med regeringen och Vänsterpartiet. 71 procent av de som stödjer M, L, C och KD är för, jämfört med 38 procent hos de som sympatiserar med S, V och MP.

– Just försvarsfrågan är något som engagerar Alliansens väljare i högre utsträckning, säger Karin Nelsson och nämner även Sverigedemokratiska väljare som en stark grupp i den här frågan.

Vill inte säga när brevet kommit

Asthon Carter sa den 30 november i ett framträdande på Harvard Kennedy School att han skickat ut ett brev till sina motparter. Under måndagen ville inte försvarsdepartementet säga när förfrågan kommit in med hänsyn till att brevet är sekretessbelagt.

Att så många som 6 av 10 svenskar vill hjälpa USA i kampen mot IS ska sättas i relation till allt som hänt under året, enligt Karin Nelsson:

– Det har att göra med turbulensen i omvärlden, med Ryssland och också nu senast terrordåden i Paris och diskussionen som varit i Sverige efter det.

FAKTA

Om undersökningen

 Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket.

Undersökningen omfattar 1003 intervjuer bland allmänheten och är genomförd den 8 december 2015 och genomförd som en webbundersökning.