Trumps hotfulla hint: 68 % röstar på mig ändå

1 av 2 | Foto: Susan Walsh / AP
NYHETER

Raseriet mot Trumps senaste uttalande om muslimer fortsätter.

Kritiken kommer från alla håll.

Men miljardären och presidentkandidaten verkar oberörd.

– 68 procent röstar på mig även om jag lämnar partiet, skriver han på twitter.

Det var i förrgår som Donald Trump sa att han vill stänga USA:s gränser för muslimer.

Sedan dess har blåser det full storm kring den kontroversiella republikanska toppkandidaten. Hans demokratiska motståndare Hillary Clinton kallade förslaget ”förkastligt och fördomsfullt”. Vita Husets talesman Josh Earnest beskrev Trump som en ”inkastare på tivoli” med ”oäkta hår” vars kampanj är som en ”historiens soptunna”. Han konstaterade att ”vad Donald Trump sade i går diskvalificerar honom från att tjäna som president”.

Kritiseras från eget håll

Kritiken kommer inte bara från demokratiskt håll. Donald Trump kritiseras hårt även från republikanskt håll. Partikamraten (och motkandidaten) Jeb Bush sa att Trumps uttalande inte är seriöst.

CNN rapporterar att Pentagons talesperson, Peter Cook, på tisdagen sa att Trumps uttalande riskerar landets säkerhet.

Trumps uttalande om muslimer sammanföll med den judiska högtiden Hanukka. Det har fått flera amerikanska judiska intresseorganisationer att gå hårt åt Trump.

– Vi firar nu Hannuka, en högtid för en liten religiös grupps rätt att leva ostört. Vi är djupt störda av rasismen i kandidatens senaste uttalande. Liknande saker har testats förr, alltid med förödande resultat, säger Jason Isaacson, ordförande för American Jewish Committee, i ett uttalande.

Trump oberörd

Men Donald Trump verkar som vanligt helt oberörd.

– En ny opinionsundersökning visar att 68 procent av mina anhängare skulle rösta på mig även om jag lämnar partiet och fortsätter som politisk vilde, skriver Trump på mikrobloggen Twitter.

Han länkar till en opinionsundersökning som USA Today har gjort i dagarna som mycket riktigt bekräftar det han säger. Undersökningen visar också att Trump fortfarande är republikanernas förstahandsval i presidentkampen. Vidare visar undersökningen att endast 18 procent av Trumps anhängare skulle avstå från att rösta på honom i fall han lämnar partiet.

Sent på tisdagen kunde nyhetsbyrån AP avslöja att Donald Trump planerar att resa till Jordanien. Avslöjandet kommer alltså bara dagarna efter att Trump sagt att han vill stänga USA:s gränser för muslimer. Vad Trump planerar att göra i Jordanien är ännu oklart.