Hittade en annan målning under Mona Lisa

NYHETER

Hade Mona Lisa verkligen ett mystiskt leende?

Inte enligt en fransk vetenskapsman som nu säger sig ha hittat den ”riktiga Mona Lisa”.

Enligt honom är det en helt annan kvinna som gömmer sig under målningen.

Mona Lisa.

Den över 500 år gamla målningen slutar aldrig att förbrylla.

Nu hävdar en fransk vetenskapsman att ett annat, tidigare, porträtt är gömt bakom ytan på Leonardo da Vincis mest kända verk, skriver BBC.

Och målningen föreställer en helt annan kvinna – som dessutom saknar ett mystiskt leende.

– Resultatet förstör många myter och förändrar vår vision om Leonardos mästerverk för alltid. Det är inte samma kvinna, säger vetenskapsmannen Pascal Cotte i ett uttalande.

”Är skeptisk”

I tio år har Pascal Cotte analyserat målningen med laserteknologi. Metoden går ut på att man analyserar målningen lager för lager och på så sätt kan man se vad som hände innan målningen blev klar.

Men det han hävdar är kontroversiellt och har splittrat experter över hela världen.

– Jag är skeptisk. Det är helt vanligt att en konstnär målar över en bild efter att kunden begär ändringar. Så det är inte förvånande att det finns underliggande målningar på Mona Lisa, säger Will Compertz, reklamformgivare.

Vill inte kommentera

Martin Kemp, professor emeritus i konsthistoria vid University of Oxford, är inte heller övertygad.

– Hans bild är genial för att visa vad Leonardo kan ha funderat på, men tanken att det är en annan bild som gömmer sig under ytan är ohållbar, säger han till BBC.

The Louvre Museum, som ställer ut Mona Lisa, har valt att inte kommentera eftersom de ”inte var en del av det vetenskapliga laget”.

ARTIKELN HANDLAR OM