Christian erbjuder sig att vara tomte hos behövande familjer

”Kan jag lysa upp några barns dag så är det ett enkelt val”

Foto: Privat/Terje Pedersten TT Bild
Christian Strömsten, 29, från Sollentuna erbjuder sig att var jultomte hemma hos familjer som har det lite svårare än andra.
NYHETER

Christian Strömsten från Sollentuna erbjuder sig att vara tomte på julafton hos familjer som har det lite svårare än andra.

”Är du till exempel ensamstående, funktionshindrad eller liknande och behöver en tomte så hojta till!”, skriver han i ett Facebookinlägg som delats av många.

Foto: Privat
Christians egna tomtebild.

Julafton kommer bli lite annorlunda för Christian Strömsten, 29. I stället för att som vanligt bara fira med familj och nära kommer han att vara tomte hemma hos för honom okända familjer.

– Jag tror att barn är vår framtid, alla barn ska ha samma möjligheter. Tyvärr är det inte och kommer aldrig att bli så, men om jag kan lysa upp några kids vardag så är det ett enkelt val, säger han till Aftonbladet.

Fick inspiration på Facebook

Det var på tisdagen som Christian skrev ett Facebookinlägg där han erbjuder sig att vara tomte hemma hos familjer som har det lite svårare än andra.

Han skriver:

”Julen ska vara magisk för de små, men alla har inte möjlighet att ge barnen den julen de vill. Jag själv har inga barn än och inget som riktigt håller fast mig så jag tänkte ställa upp som tomte för någon/några som behöver! Är du tex ensamstående, funktionshindrad eller liknande och behöver en tomte så hojta till! Jag ställer gärna upp, men inte för den som bara vill kunna ta en snaps till till lunchen, utan någon som faktiskt behöver det”.

– Jag såg en kille i Göteborg som ville göra samma sak, det är han som ska ha all kredd. Jag blev inspirerad av honom.

Killen i Göteborg är Pjär Dahlin från Kungsbacka som liksom Christian erbjudit familjer att vara tomte hos dem. Ett Facebookinlägg som delats av flera tusen och som lett till att Pjär fått hundratals förfrågningar från olika familjer i Göteborgsområdet, enligt egna uppgifter till P4 Halland.

”Krävs så lite”

Det är redan flera familjer som hört av sig till Christian men han vill av hänsyn till dem inte gå in på några detaljer.

I inlägget skriver han att erbjudandet är gratis men att den som tvunget vill ge något i så fall får skänka pengar till UNHCR eller Röda korset.

Christian menar att han lätt kan avvara några timmar från sin egen familj på julafton för att förhoppningsvis kunna glädja andra.

– Min familj finns alltid där men det är inte alla familjer som kan fira jul om det är ensamstående föräldrar.

Hur kommer det sig att du väljer att göra det här?

– Det ger barnen mycket och det krävs så lite från oss. Jag uppmuntrar verkligen andra om de har möjlighet att göra samma sak, det finns ingen ensamrätt på idén.

ARTIKELN HANDLAR OM