Tredje terroristen i Bataclan identifierad

"Hade jag vetat hade jag dödat honom innan", säger 23-åringens pappa

1 av 7
NYHETER

För två år sedan sa han att han skulle åka på semester.

När han kom hem sprängde han sig själv till döds i konserthuset i Paris.

Nu är den tredje terroristen i Bataclan identifierad.

– Det hade varit bättre om han hade dött i Syrien säger Foued Mohamed Aggads pappa.

Fransk polis har, via DNA, identifierat Foued Mohamed Aggad som den tredje terroristen som dödade 90 personer i konserthuset Bataclan i Paris den 13 november.

Han är född och uppvuxen i Strasbourg i östra Frankrike och för hans pappa kom beskedet som en chock.

Han visste att hans yngste son hade radikaliserats och de senaste åren bott i Syrien, men han önskar att han hade dött där istället.

– Om jag hade vetat att han en dag skulle göra någonting sådant här, hade jag dödat först, säger Said Mohamed Abbag till tidningen Le Parisien.

Reste på "semester"

För några år sedan började Fouad, som då bodde med sin mamma i Strasbourg,l att anlägga skägg och be böner.

I slutet av 2013 reste han, tillsammans med sin äldre bror Karim och åtta andra unga män från Strasbourg, till Syrien.

– Han ljög för oss. Han sa att han skulle åka på semester för två år sedan och åkte till Syrien. Jag trodde att han skulle dö i Syrien eller Irak, inte komma tillbaka och göra det här, säger hans pappa.

Innan Fouad åkte hade anlagt skägg och börjat be böner.

Senast de talades vid, via Skype, var för fyra, fem månader sedan.

– Som vanligt sa han ingenting om sitt dagliga liv, om var han var eller vad han gjorde. Han svarade bara okej, okej och talade om jihad.

– Det var inte han, det var någon annan jag pratade med. Någon som blivit hjärntvättad. Det var inte längre någon idé att kommunicera, säger hans pappa till Le Parisien.

Två av männen som reste samtidigt som Fouad till Syrien är döda. De andra, alla utom Fouad, återvände till Strasbourg i februari 2014, efter några veckor i Syrien.

Tre månader senare greps de. I dag sitter hans bror Karim i fängelse i Frankrike.

Dog "som martyr"

För tio dagar sedan fick deras mamma ett meddelande om att hennes yngste son dog "som martyr" den 13 november, ett vanligt sätt för IS att framföra dödsbesked till familjer.

Enligt den äldre broderns advokat, Francoise Cotta, lämnade hans mamma då ett dna-prov till polisen som kunde identifiera Fouad som en av de tre terrorrister som dödades inne i konserthallen Bataclan, skriver The Guardian.

Enligt advokaten ska Fouad redan för flera månader sedan ha talat om för sin familj att han skulle bli självmordsbombare i Irak och inte hade några planer på att återvända till Frankrike.