FBI: Terrorparet planerade att bli martyrer – i flera år

1 av 52
NYHETER

Syed Rizwan Farook och Tashfeen Malik radikaliserades tillsammans flera år innan attentatet i San Bernardino.

Nu utreder FBI om terrororganisationer har hittat ett nytt sätt att ta sig in i USA – genom giftermål.

– Det vore väldigt viktigt att känna till, säger FBI-chefen James Comey.

Syed Rizwan Farook, 28, och Tashfeen Malik, 27, mördade 14 människor på Inland Regional Center i San Bernardino i Kalifornien den 2 december. Paret dödades efter massakern av polisen i en skottväxling på öppen gata – då hade de bilen lastad med mängder av ammunition.

Nu kommer nya uppgifter om terrorparet.

FBI-chefen James Comey svarade i dag, en vecka efter attacken, på frågor i senaten om dådet. Han förtydligade då de tidigare uppgifterna om att paret ska ha varit radikaliserade ”ett bra tag”.

– Vår utredning hittills visar att de var radikaliserade redan innan de började uppvakta varandra på nätet, säger James Comey enligt Los Angeles Times.

– Så tidigt som 2013 pratade de med varandra om jihad och martyrskap, redan innan de var förlovade och gifte sig i USA.

Det har tidigare blivit känt att paret träffades på nätet och att 28-årige Farook rest till Pakistan för att hämta Malik, 27, till USA.

Tashfeen Malik beviljades uppehållstillstånd i USA på grund av relationen till USA-födde Syed Rizwan Farook och ska ha granskats utan anmärkning från landets myndigheter.

Utreder giftermål

Det har nu visat sig att Malik bland annat uppgett en falsk hemadress i Pakistan i sin ansökan om uppehållstillstånd. Enligt FBI troligen för att dölja kopplingarna till sitt verkliga hem och hennes familjs kopplingar till militanta islamister, skriver Los Angeles Times.

De nya uppgifterna har också lett utredarna i en ny riktning. Enligt James Comey är de nu särskilt intresserade av att reda ut om parets giftermål bara var en täckmantel för att få in Tashfeen Malik i USA så att hon kunde utföra terrordådet tillsammans med Farook.

Och FBI är särskilt angelägna om att reda ut om en terrororganisation i sådana fall har hjälpt dem arrangera det.

– Jag vet inte svaret på den frågan än, säger James Comey i senatsförhöret.

– Men det är en viktig del för oss att reda ut.

FBI-chefen säger att om en internationell terrororganisation hjälpt paret med bröllopet som en terrorförberedelse så är det en ”game changer”.

– Det skulle betyda att grupper som IS har hittat nya sätt att ta sig in i USA, säger Comey.

– Vi tror att de är inspirerade av utländska grupperingen och arbetar väldigt hårt för att ta reda på om någon har varit involverad genom att hjälpa och utrusta dem.

Under förhöret påpekar Comey dock att i dagsläget tyder allt på att paret är ”självradikaliserade”.