Kim Jong Un skickar tjejband till Kina - ska förbättra relationerna

1 av 2 | Foto: AP
NYHETER

Nordkoreas ledare Kim Jong Un skickar sitt favoritband Moranbong Band på Kina-turné i några veckor, uppger CNN. Detta då man hoppas på att förbättra relationerna till landet och få stöd när Nordkoreas påstådda kränkningarna av mänskliga rättigheter ska diskuteras i FN.

Inför torsdagens möte, då FN:s säkerhetsråd ska diskutera de påstådda kränkningarna av mänskliga rättigheter i Nordkorea, har landets ledare Kim Jong Un beslutat att skickat sina egna popdrottningar till Kina, för att förbättra relationen mellan länderna inför det viktiga mötet.

Diktatorn bildade bandet

Kina, som en av de vetobärande medlemsländerna i säkerhetsrådet, anses nämligen vara Nordkoreas bästa chans för att undvika att FN kommer hänvisa Kim Jong Un till internationella brottsmålsdomstolen. Detta då Nordkoreas kränkningar av mänskliga rättigheter enligt aktivister kan jämföras med nazisternas grymheter under andra världskriget. Nordkorea uppges även vara mycket beroende av Kina, då landet är deras största utländska direktinvesterare. Därmed hoppas Kim Jong Un att turnén ska "bidra till att fördjupa vänskapen och främja de kulturella och konstnärliga utbyten mellan folken i de två länderna" enligt den statliga nyhetsbyrå KCNA.

Fått bevittna medlemmars avrättning

Moranbong Band bildades 2012 och handplockades av diktatorn själv. Enligt KCNA startade Kim Jong-Un bandet som en del av en storslagen plan för att åstadkomma en nytändning när det gäller litteratur och konst i Nordkorea.

Men trots att bandmedlemmarna i sina låtarna sjunger om diktatorns "varma hjärta" och "söta leende" verkar det inte vara helt ofarligt att vara bandmedlem. Enligt den sydkoreanska tidningen The Chosun Ilbo ska några av bandmedlemmarna under 2013 ha hamnat i onåd med den repressive ledaren och då tvingats bevittna arkebuseringen av popsångaren Hyon Song-Wol och ett dussintal andra bandmedlemmar. Detta visade sig senare bara vara ett falsk rykte då Hyon Song-Wul några månader efter den påstådda avrättningen uppträdde i Nordkoreansk tv igen.

Avrättade sin farbror

Relationen mellan Kina och Nordkorea har varit ansträngd under lång tid och ska inte ha förbättrats av att Kim Jong Un under 2013 genomförde ett tredje kärnvapenprov samt avrättade sin farbror Jang Song Thaek.

– Jang var en central figur Nordkoreas försök att skapa relation med Kina och att döda honom var en mycket dålig signal till Peking, säger Lee Jung-hoon, professor i internationella relationer vid det sydkoreanska universitetet Yonsei till CNN.

Relationen mjuknat senaste tiden

Men trots det ska relationerna nu alltså förbättrats en aning och i oktober ska en av de högst rankade tjänstemännen i det kinesiska kommunistpartier, Liu Yunshan, ha besökt huvudstaden Pyongyang och Kina ska även, trots kritik från FN, ha behållit sin hårda linje om nordkoreanska flyktingar.

Enligt UD:s taleskvinna, Hua Chunying, ska de som flyr från Kim Jong Uns regim inte vara avhoppare utan ekonomiska migranter.

– De nordkoreaner som illegalt korsar gränsen gör det på grund av ekonomiska svårigheter i sitt hemland, sa Chunying enligt sydkoreanska medier.

ARTIKELN HANDLAR OM